Zbog nesuglasica kantona ispašta šest dijaliznih pacijenata iz Gradačca

by nedim
| 16:15
  •  
  •  
  •  
  •  

Šest dijaliznih pacijenata iz Gradačca, koji su hemodijalizni tretman posljednjih pet godina primali u Dijaliznom centru Kantonalne bolnice Orašje u Odžaku, od 19. aprila bi mogli biti uskraćeni za hemodijalizu u ovom centru. Razlog za to je nalaz inspekcije Posavskog kantona, koja je utvrdila da pacijenti iz drugog kantona nemaju pravo primati hemodijalizni tretman na ovom mjestu, već u kantonu u kojem su zdravstveno osigurani.

– Svi mi smo 100-postotni invalidi i nama dva sata vožnje po lošem putu do Gračanice i nazad jako teško pada. Imali smo ljude koji su gubili svijest u toku vožnje. Ne vidimo zbog čega je problem da i dalje idemo u Odžak. Neki od nas se tamo dijaliziraju više od pet godina i niko dosad nije pravio problem, kazao nam je Rahman Haseljić, jedan od pacijenata.
Iz bolnice su jasno poručili da od 19. aprila više neće pružati usluge ovim pacijentima. Kako kažu, sve ovo stvara dodatne troškove za bolnicu koje niko ne pokriva.

– Nama je inspekcija izdala nalog da otklonimo nepravilnosti nastale zbog pružanja usluga ovim pacijentima, zbog čega od 19. aprila više nećemo biti u mogućnosti pružati im usluge hemodijalize, poručili su u zajedničkom pismu ministar zdravstva Posavskog kantona Damir Živković i direktori zdravstvenih ustanova uključeni u pružanje tretmana hemodijalizom.
Pacijentima se obratio i Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a, obavijestivši ih da “ZZO nema zakonske pretpostavke da obezbijedi i finansira usluge hemodijalize u Kantonalnoj bolnici Orašje”.
U rješavanje problema dijaliziranja šest pacijenata iz Gradačca uključilo se i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika u FBiH.
– Imamo primjer gdje se pacijenti iz Kiseljaka dijaliziraju u Visokom, pa čak imamo primjere i gdje pacijenti iz Sanskog Mosta u FBiH uslugu dobiju u Prijedoru u RS-u. Ne vidimo razlog da se slično ne osigura i za pacijente iz Gradačca. Ako se to ne desi, pacijenti prijete skidanjem sa dijalize, potvrdio nam je predsjednik ovog udruženja Tomislav Žuljević, piše Oslobođenje.

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.