Večeras Svečana akademija: UG slovenačkog porijekla Tuzla obilježava 25 godina djelovanja

by nedim
| 7:55

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla ove godine obilježava značajan jubilej, 25 godina djelovanja, pod motom „25 godina sa Vama“.

U Kristalnoj dvorani hotela Tuzla, večeras, u subotu 22. septembra 2018. godine sa početkom od 19 časova održat će se Svečana akademija povodom obilježavanja jubileja „25 godina sa Vama“ Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.

– U okviru programa akademije nastupit će Ženski zbor „Slovenčice“ Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla pod dirigentskom palicom Lejle Mulaosmanović i gosti Ženski zbor „Sanje“ Nova Gorica, Slovenija.

Ženski pevski zbor „Sanje“ je prošle godine proslavio svoju 20. godišnjicu. Počeo je u okviru Univerziteta za treću životnu dob u Novoj Gorici, a kasnije je prešao pod okrilje Kulturnog društva „Sanje“. Zbor je pod dirigentskom palicom gospođe Ingrid Kragelj, u pratnji pijanistice gospođe Anice Furlan, kao članice zbora bez koga se ne može.

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla se afirmiralo kako u Tuzli, Bosni i Hercegovini i šire u regionu, tako i u Republici Sloveniji. Svih ovih godina Udruženje se aktivno uključivalo u događaje na lokalnom nivou, na način da čuva, promovira i razvija slovenačku tradiciju, jezik i uopšte sve vidove slovenačke kulture, koji su dugo prisutni na ovim prostorima.

U proteklih 25 godina su u organizaciji Udruženja održane brojne priredbe, koncerti, akademije i izložbe. Udruženje obilježava sve značajne datume, a posebno slovenački dan kulture – Prešernov dan, te dan državnosti Republike Slovenije. Udruženje je u Tuzli organizovalo gostovanja brojnih slovenačkih pjevačkih zborova, umjetnika i ansambala.

Realizacijom svojih godišnjih programa aktivnosti Udruženje dostiže ciljeve utvrđene svojim Statutom, koji se odnose na očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa slovenačke nacionalne manjine u Tuzli, odnosno očuvanje slovenačkog kulturnog identiteta. Posebna pažnja posvećena je očuvanju slovenačkog jezika, kulture i običaja slovenačkog naroda. U prostorijama Udruženja kontinuirano se organizuje besplatna nastava slovenačkog jezika za djecu i odrasle. U sklopu Udruženja aktivno djeluju i ženski pjevački zbor „Slovenčice“ i likovna sekcija, koji su nosioci kulturnih aktivnosti Udruženja, po kojima smo poznati u Tuzli, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i svakako u Sloveniji.

Program će voditi Edita Žugelj i Asja Kavgić, ulaz je slobodan!

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.