Protest prevarenih kupaca u Tuzli: Ili useljenje ili šatorsko naselje

by nedim
| 5:47

Članovi Udruženja kupaca stanova i drugih nekretnina u zgradi “15. maj” u Tuzli ponovo su jučer protestovali ispred zgrade Gradske uprave, Kantonalnog tužilaštva i kantonalnog SDP-a.

Ono što zahtijevaju jeste da do 15. oktobra, kada počinje grejna sezona u Tuzli, uđu u svoje stanove, koje su prije oko 10 godina kupili i najvećim dijelom isplatili. Ukoliko se zahtjevi ne ispune, planiraju podići šatore u krugu zgrade – piše Oslobođenje.

O problemu kupaca stanova u ovoj zgradi već je raspravljalo Gradsko vijeće, čija je Direkcija za izgradnju prije 10 godina i učestvovala u izgradnji i prodaji stanova. Vijeće je donijelo nekoliko odluka koju su na papiru omogućile da stanari uđu u stanove, ali do danas one nisu provedene.

– Zahtijevamo da se provedu usvojene odluke, a koje bi u konačnici značile spajanje priključaka na zgradu, čime bi se manje-više stekli uslovi za stanovanje, kazala nam je Sevleta Avdić, jedna od vlasnica nekretnina u ovoj zgradi.

Od Kantonalnog tužilaštva, koje posljednje četiri godine vodi predistražne radnje i istražuje moguće kriminalne radnje u ovom slučaju, traže da konačno donese tužilačku odluku. Kupci su još 2016. godine poslali i krivičnu prijavu protiv nekoliko osoba, među kojima su i postupajući tužilac Ćazim Serhatlić, ali i protiv Envera Bijedića, predsjednika KO SDP Tuzla, koji je u vrijeme gradnje zgrade bio direktor Direkcije za izgradnju.

Kupci su jučer nosili i transparente i za sve što se dešavalo prilikom izgradnje stanova na njima otvoreno krivili upravo Bijedića, Serhatlića i vlasnika firme Giprom Saliha Šabovića, koji je bio partner Direkciji priulikom izgradnje zgrade.

Podsjećamo, više od 200 stanara ove zgrade u stanove je trebalo useliti još 2009. godine, kada je zgrada trebala biti završena. Do danas, zgrada čak nije ni završena, a više od 95 posto stanara je isplatilo novac u cjelosti. Kupci su tada bili obavezni, kako su nam kazali neki, uplatiti 40 hiljada KM učešća u izgradnji, a potom mjesečno isplaćivati novac na rate.

(Tuzlainfo.ba/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.