Vraćaju dio starog sjaja: TTU energetik Tuzla posluje pozitivno, izvozi i ima 168 zaposlenih

by nedim
| 18:04

Tvornica transportnih uređaja Energetik Tuzla već je uspjela vratiti dio starog sjaja nekadašnje tvronice na čijim temeljima je otvorena.

Na pet hiljada metara kvadratnih, svih pet proizvodnih hala radi u punom kapacitetu, baš kao u vrijeme kada je nekadašnji TTU slovio za jednu od najjačih fabrika u bivšoj državi. Od januara prošle godine, kada su ušli u posjed, za nešto više od godinu dana aktivne proizvodnje, realiziran je veliki broj projekata. Posluju pozitivno, izvoze i imaju 168 zaposlenih.

Za manje od dvije godine koliko postoji, u TTU energetik Tuzla uspjeli su uposliti svih pet proizvodnih hala u punom kapacitetu. U Upravi podsjećaju da je tvornica kupljena koncem 2016. godine, te da se u posjed ušlo početkom januara prošle godine. Bilo je tada 17 zaposlenih. U martu potpisuju prvi, a u aprilu i drugi veći ugovor sa rudnicima u Federaciji BiH, sa zadatkom remonta i proizvodnje grabuljastih i trakastih trasportera. Do kraja godine imali su već 128 zaposlenih i pozitivan poslovni rezultat od 6 i po miliona KM neto dobiti.

U 2018. godini su nastavili trend zapošljavanja pa sada imaju 168 zaposlenih. Nedavno su potpisali i novi ugovor sa RMU Banovići.

Direktor Almir Zulić napominje da, od ukupnog ugovora od devet miliona, u konzorcijskom udjelu jedna trećina pripada TTU energetiku i da im osigurava posla za polovicu u narednih deset mjeseci.

(TI/RTVTK)