Inicijativa zastupnice Zumre Begić: Izmjene u propisivanju inhalera pacijentima s respiratornim oboljenjima u TK

by admin2
| 15:00
  •  
  •  
  •  
  •  

U Tuzlanskom kantonu usvojene su izmjene u vezi sa doktrinom propisivanja inhalera pacijentima sa respiratornim oboljenjima, a nakon što je u Skupštini TK tu inicijativu podnijela zastupnica Zumra Begić.

Prema ranijoj doktrini, pacijenti kojima su propisivani inhaleri morali su imati nalaz spirometrije, a to je u stanju pandemije na UKC Tuzla bilo otežano te su pacijenti sa opstruktivnom bolesti pluća bili suočeni s nemogućnosću propisivanja osnovnih lijekova sa esencijalne liste.

Zastupnica Begić je kao dodatni argument navela i činjenicu da veliki broj pacijenata koji su preboljeli COVID 19 postaju pacijenti sa hroničnim opstruktivnim oboljenjima. U Tuzlanskom kantonu je, prema posljednjem izvještaju, na bolničkom liječenju oko 220 pacijenata, a prvi put od početka pandemije ovaj kanton ima otvorene tri COVID bolnice.

Begić ističe da u ovako teškoj situaciji svi pokušavaju dati najbolja moguća rješenja, ali da je veoma važno da zaštitimo sebe i druge od infekcije, te pomognemo svim hroničnim pacijentima.

“Na prvom mjestu bi trebalo omogućiti apsolutno funkcionisanje COVID ambulanti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kako bi oboljeli imali stručan nadzor i tako bi umanjili broj pacijenata sa težom kliničkom slikom” – smatra ona. Dodatna rješenja vidi i u većem broju mobilnih timova koji na terenu mogu obilaziti oboljele i uliti im sigurnost da se imaju kome obratiti.

Izvor: Fena

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.