RMU Banovići: Smanjena koncentracija požarnih gasova u jami „Omazići“

by admin2
| 14:00
2701 rmu banovici

Laboratorijskim analizama gasnih parametara u jami „Omazići“ primjetno je smanjenje koncentracije požarnih gasova, što predstavlja povoljnije uslove za gašenje nastalog požara.

To je rezultat postavljanja zidnih izolacija i kontinuiranog hlađenja požara vodom.

Konstantnom kontrolom i analizom podataka evidentno je da dosadašnje metode gašenja požara daju rezultate i stvaraju povoljnije uslove u smislu nastavka saniranja požara.

Podsjećamo, u ponoć između prvog i drugog aprila 2021. godine u jami „Omazići“ prekinuta je akcija gašenja požara aktivnim metodama. Sve ekipe čete za spasavanje povučene su iz jame, isključeno je glavno ventilatorsko postrojenje i kompletna jama izolovana je zidanim izolacionim pregradama. Razlog za ovakvo postupanje je realno stvaranje opasnosti za živote ljudi koji su gasili požar, obzirom da je požar zahvatio dio glavne izlazne zračne struje. Požar je direktno ugrozio sistem protočnog provjetravanja jame, onemogućio bezbjedan rad članova čete na gašenju požara i bezbjedno povlačenje u slučaju opasnosti. Shodno tome, i shodno važećim zakonskim i podzakonskim aktima u rudarstvu, donesena je prethodna odluka.

Trenutno se poduzimaju sve Zakonom propisane radnje u ovakvim situacijama, u smislu pasivnog gašenja požara, izolacijom i vodom. Vrijeme gašenja požara navedenim metodama trajati će zavisno od parametara jamskih plinova u požarnom prostoru koji se redovno kontrolišu i analiziraju, a sve u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim aktima u rudarstvu.

Štab rudarskog spasavanja razmatra još neke metode gašenja požara sa površine, a o njihovoj eventualnoj primjeni donijeti će odluku u narednom periodu.

Izvor: RTV Slon