Jusufović o navodima Sebije Izetbegović: Privremeno smo probali dva respiratora, nisu ih koristili pacijenti

by nedim
| 17:58

Na izjavu Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a, da UKC Tuzla koristi dva respiratora koje je nabavila firma “Srebrena malina”, koju je iznijela na press konferenciji danas u Sarajevu, kroz svoje gostovanje na Federalnoj TV reagovao je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović, koji je naveo da UKC Tuzla ipak ne koristi respiratore (ACM812A).

Kaže da je sa profesoricom Izetbegović razgovarao u subotu ujutru i da joj je tada rekao da u magacinu imaju 25 respitratora od FUCZ-a. U razgovoru je naveo da su dva respiratora isprobana, ali da na njih nisu priključivani pacijenti.

– Jedan respirator je bio proban na intenzivnoj njezi u Plavoj bolnici i vraćen je, a drugi je kolega sa interne klinike isto pokušao sa pogleda te setinge i takođe je vratio. Nikad nijedan respirator o kojim se govori nije priključen niti na jednog pacijenta u bilo kojem momentu UKC-a. Svih 25 respiratora koje smo dobili od FUCZ-a stoji u magacinu Plave bolnice i nisu u upotrebi. Mi, prije svega, imamo dovoljan broj respiratora drugih proizvođača. druge namjene. Mi sada imamo 31 mašinu. Sve mašine nisu zauzete, znači nemamo potrebu da koristimo tu vrstu respiratora, a moje kolege sa anestezije, znači ljudi koji su od struke i intenzivisti koji se bave tim poslom, rekli su direktore mi te respiratore ćemo uzeti da koristimo u krajnjoj potrebi, kad iscrpimo sve mogućnosti unutar naše ustanove jer nismo sigurni u te respiratore – istakao je Judufović i dodao:

– Konkretno, radi se o tom pip modu, odnosno kontroli intraalveolarnog pritiska i to je jako važno, pogotovo kod pacijenata koji se liječe od teških pneumonija vezanih za covid-19 i naravno da nisam dalje insistirao. Druga stvar, pravo-formalno ti respiratori nikad nisu postali vlasništvo Kliničkog centra Tuzla. Mi još nemamo zvanični dokument da je to vlasništvo UKC-a Tuzla, oni su kod nas na vanbilansnom stanju – istakao je Jusufović.

U razgovoru za Federalnu TV, 23. februara Jusufović je naveo da pristigli respiratori maju vrijednost i da će UKC Tuzla naći načina da ih upotrijebi i da od njih ima koristi. U međuvremnenu se očigledno nešto promijenilo.

(Tuzlainfo.ba)