Tuzlanska priča Argentinca Doffoa: U gradu soli dobio kćerku, napokon blista i na terenu

by nedim
| 19:24
  •  
  •  
  •  
  •  

0104 dofo

Piše: Dino Mujedinović

Jedna od nevjerovatnih ali istinitih priča odvija se posljednjih više od četiri mjeseca u Tuzli. Prva, dakako najznačajnija stvar je da je u Tuzlu stigao Agustin Doffo, nogometaš kojeg iznimno dobro znaju i prate kako mediji u Južnoj Americi, tako i nogometaši sa ovog kontinenta. U BiH je stigao početkom oktobra, a neka opširnija priča o ovom igraču još uvijek nije ispričana. No, počnimo redom.

U Tuzlu je stigao sasvim slučajno preko menadžera Igora Mirkovića iz Dubrovnika koji je ovog igrača preporučio predsjedniku FK Tuzla City Azmiru Husiću. Nakon preliminarnih razgovora igrač i klub usaglasili su detalje ugovora i počela je “papirološka” borba za ovog igrača. Ovdje treba naglasiti da je stalnu komunikaciju sa argentinskim nogometnim savezom na španskom jeziku obavljao žurnalista Dino Mujedinović (op.a.), koji je od strane kluba angažovan da posreduje u realizaciji transfera.

“Borba za papire”

Zbog situacije sa Covid-19 infekcijom na cijeloj planeti bilo je teško doći do papira iz nogometnog saveza Argentine (AFA), koji zbog zatvorenosti nije radio. Mujedinović se nije zaustavljao te je konstantno od argentinskog menadžera tražio i molio da se dostavi papir sa potpisom i pečatom AFA-e kako bi transfer, obzirom na regulative bio realizovan. U sumrak posljednjeg dana zimskog prijelaznog roka na klupsku adresu je stigao traženi dokument, nakon čega se krenulo u realizaciju registracije igrača te dobijanja radne i boravišne dozvole.

Obzirom na BiH procedure te moljakanja i iščekivanja papira registracija igrača se malo odužila te je pravo nastupa Doffo stekao tek nekoliko kola uoči zimske pauze. U međuvremenu je prošao ljekarske preglede i time uvjerio medicinsko osoblje da je zdrav i spreman, iako je bilo “nevjernih Toma” iz kluba koji su od početka smatrali da mu je koljeno istrošeno. To se na magnetnoj rezonanci pokazalo netačnim, a fizička spremnost Argentinca gotovo pa perfektna.

U međuvremenu, dok se čekao završetak posla i zvanični nastup za City Agustin je trenirao, što samostalno, što sa ekipom. Tako je prvobitno upoznao trenera Zlatana Nalića sa kojim je odmah ostvario dobru komunikaciju. I kada se očekivalo da upiše prvi zvanični nastup klupu Tuzla Citija preuzeo je trener Nermin Bašić. Upoznavanje se novim trenerom, očekivanja i taktike te rezultatski pritisak koji je imao Bašić doprinijele su da u kratkom periodu Doffo upiše i prve minute, a u utakmici posljednjeg kola jesenjeg dijela sezone protiv Olimpica ostavio je takav dojam da su se sarajevski sportski radnici znatiželjno zapitkivali ko je ovaj igrač i otkud on na našim terenima. Već tada je bilo jasno da je Husić kupio “kapitalca”.

Fenomenalni doktori UKC Tuzla

Treba dodati da je cijelo vrijeme Doffo u Tuzli sa suprugom Marijom Candelarijom koja je prilikom dolaska u centar sjeveroistočne Bosne već bila u šestom mjesecu trudnoće. I ona i Doffo pričaju samo španski jezik te su u prvih par mjeseci imali dosta poteškoća prilikom pronalska stana i administrativnih stvari, što je doprinijelo da se Marijina trudnoća zakomplicirala. Obzirom da je već jednom imala pobačaj, panično je nazvala Mujedinovića i objasnila šta joj se desilo. Pukom srećom Mujedinović je bio u blizini te je i Mariju i Doffoa u roku od par minuta našao u gradu, ostvario kontakt sa Univerzitetsko kliničkim centrom u Tuzli te zamolio za hitan prijem još dok ih je putem vozio do bolnice. Pomisao da bi mogla izgubiti i drugu trudnoću Mariju je bacila u plač, a u tim trenucima neutješan je bio i Doffo. Oboje su plakali u kolima dok ih je Mujedinović tješio i govorio da nema predaje i da će ljekari sa UKC-a Tuzla učiniti sve da spase plod.

Tako je i bilo. Doktor Amer Mandžić sa svojom ekipom uspio je zaustaviti krvarenje i iskusnim medicinskim pristupom smirio oboje Argentinaca, te objasnio kompletnu situaciju rekavši da se trudnoća do kraja mora iznijeti pod strogim mirovanjem. Marija je ležala četiri dana u UKC Tuzla gdje ju je vodila doktorica Gordana Bogdanović. Prilikom izlaska se osjećala dosta bolje ali je savjet bio da i dalje miruje kako bi do kraja izvukla trudnoću. Na svu sreću, par mjeseci kasnije početkom februara ove godine na svijet je došla Francesca, Argentinka rođena u Bosni i Hercegovini.

Da čudo bude još veće potrebno je navesti još jedan detalj. Naime, Agustin Doffo rođen je 25. maja 1995. godine. Koja simbolika za grad Tuzlu. U grad je stigao igrač rođen na dan najveće tragedije u Tuzli, na Kapiji. Moram istaći (op.a.) da mi je ovaj detalj prvo zapao za oko nakon što sam pogledao njegov pasoš. Kao da se predosjećalo da u njemu ima ono nešto i da nije bez razloga stigao u grad soli.

Iako nemam zvaničan podatak, ovo je možda i prvi slučaj u posljednjih tridesetak godina da se u Tuzli porodila Argentinka a Tuzla dobila svoju Francescu, kojoj će do kraja života ostati upisano da je rođena ovdje.

S Musemićem bi Doffo mogao zaigrati tango

No, vratimo se priči o nogometu. Nakon što je prošao kompletne pripreme pred nastavak sezone, osim par slobodnih dana koje je dobio kada je postao otac, Doffo bi do kraja sezone trebao biti jedan od glavnih aduta trećeg trenera kojeg je u kratkom periodu upoznao.

Riječ je o Husrefu Musemiću, legendi jugoslovenskog nogometa i stručnjaku za totalni nogomet. I Doffo i Musemić imaju izražene emotivne note, te bi, ukoliko se dobro ukomponuju, u narednom periodu mogli plesati opasan “tango”.

Obzirom da je riječ o zagriženom Argentincu kojem je ljubav prema domovini ispred svega, teško da će ga se moći natjerati da “prigrli” pasoš neke treće zemlje.

Doffo je tipičan primjer mladog i ujedno zrelog čovjeka. Izuzetno porodičan nogometaš koji u glavi ima porodicu i nogomet. Željan je igre i dokazivanja, mada su njegovi kvaliteti svjetski poznati. Koliku će minutažu imati kod Musemića, hoće li ga ovaj iskoristiti na najbolji način, ostaje da vidimo. Ukoliko to uspije, Musemiću, Husiću, Doffou i ostalima ove godine mogla bi se nasmiješiti i Evropa. Već protiv Željezničara je pokazao finte koje privlače publiku, a asistencijom za 2:0 protiv Želje samo je potvrdio svoje velike mogućnosti.

Mogućnosti koje bi Tuzla Citiju ove godine mogle donijeti izlazak na međunarodnu scenu. Bio bi to prvijenac za ovaj klub čije ambicije i stalni klupski rad definitivno zaslužuju refleskiju i na inostranoj sceni.

Munju zavolio, Amiru vjeruje

Prvi “operativci” kluba sa adresom Zlatnih ljiljana 49. definitivno su Munib Subašić i Amir Smajlović. Munja, kako od milja zovu Muniba izuzetno je simpatičan i odmah je dojmio Doffoa. U neposrednom razgovoru Doffo je dobacio Munji da ima zarazan osmijeh čime na sve oko sebe prenosi pozitivnu energiju. Također, kada je u pitanju administracija Argentinac vjeruje Smajloviću, iskusnom radniku za kojeg gotovo pa nema neprelazne prepreke. Bez pomenutih nogometnih radnika, kao i alfe i omege svega što ima veze sa Tuzla Citijem Azmirom Husićem, ovaj transfer teško da bi se realizovao. Ovako su još jednom potvrdili ozbiljne namjere i podigli ljestvicu za nove igrače koji trebaju doći u klub.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.