Kapaciteti skoro popunjeni: U Tuzlanskom kantonu otvorena i treća covid bolnica

by nedim
| 17:39

1903 covid bolnica

S obzirom na to da je protekli mjesec bio najsmrtonosniji od početka pandemije u BiH i da je pandemija i dalje naša svakodnevnica, dok čekamo vakcine, preostaju kao najbolje oružje maska te fizička distanca u zatvorenom i otvorenom prostoru.

U Tuzlanskom kantonu kapaciteti dvije covid bolnice su popunjeni 80 posto, a otvorena je i treća, za hospitalizaciju pacijenata sa težom kliničkom slikom, piše Federalna.ba.

„Mi smo sa brojem hospitaliziranih pacijenata dostigli ovaj vrh iz mjeseca novembra i već smo spremni i sa trećom covid bolnicom“, kaže dr. Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC-a Tuzla.

Zabrinjava trocifren broj novozaraženih i hospitaliziranih koji se iz dana u dan povećava. Trinaest osoba je izgubilo život uslijed posljedica zaraze. Ipak, vakcinacija zdravstvenih radnika već daje prve rezultate.

„Pada broj novozaraženog medicinskog osoblja“, navodi prof. dr. Vahid Jusufović, generalni direktor UKC-a Tuzla.

I treća covid bolnica osposobljena je jutros i u njoj je smješteno 28 pacijenata. Ako građani ne budu poštivali mjere, moguće je pooštravanje.

„Mi ćemo, naravno prateći epidemiološku situaciju, razmisliti na našim redovnim zasjedanjima i odlučiti o eventualnom pooštravanju“, kazao je dr. Božo Jurić, ministar zdravstva TK-a.

(TI/federalna.ba)