Skupština TK usvojila izmjene Zakona: Kazne za one koji ne poštuju epidemiološke mjere

by nedim
| 16:06
  •  
  •  
  •  
  •  

1603 maske policija

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona sa 19 glasova ZA, usvojili su izmjene Zakona o javnom redu i miru, čime je omogućeno službenicima policije represivnije djelovanje u pogledu kontrole poštivanja epidemioloških mjera. 

Primjena Zakona trebala bi doprinijeti boljem poštivanju mjera u suzbijanju zaraze koronavirusom. Konkretan cilj izmjena i dopuna Zakona je dati kvalitetnije i preciznije zakonske odredbe, kao instrumente u zaštiti sigurnosti građana koji borave ili se kreću na području TK.

Podsjećamo da članovi Zakonodavno-pravne komisije Skupštine Tuzlanskog kantona nisu dali pozitivno mišljenje o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru Tuzlanskog kantona.

Postojeći Zakon o javnom redu i miru predviđa 30 prekršaja koji se odnose na remećenje javnog reda i mira, a prema novim odredbama za one koji ne budu poštivali naredbe propisane su i kazne.

Izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru uvodi još jedna prekršajna odredba koji se odnosi na nepostupanje po naredbama nadležnih organa koji se odnose na zaštitu zdravlja ljudi od zaraznih bolesti. Za takav prekršaj predviđene su, u ponuđenom tekstu Zakona, kazne od 100 do 500 maraka za fizička lica, od 500 KM do 2.000 KM raspon je kazne za pravno lice, a od 200 do 1.000 KM

Zakon će se primjenjivati, dan nakon objavljivanja u Službenim novinama.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.