Ispravljena nepravda u TK-u: Nezaposlenim porodiljama jednokratna pomoć i naknada za prehranu djece

by nedim
| 16:47

Lejla Vuković: Pokrenula poslaničke inicijative za izdvajanje sredstava nezaposlenim porodiljama i za prehranu djece

Svjesni činjenice da se radi o simboličnom, ali za današnji standard života značajnoj pomoći, u SBB-u TK, predvođeni Lejlom Vuković, zastupnicom u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) krajem 2015. godine su pokrenuli inicijativu da se nezaposlenim majkama porodiljama isplaćuje jednokratna pomoć.

Podsjetimo, jedonkratna pomoć nezaposlenim majkama porodiljama bila je ukinuta od 2010. godine, a kreiranjem strukture vlasti u Tuzlanskom kantonu, čiji je dio bio i SBB, uspostavljena je praksa pomoći majkama koja traje uspješno posljednje tri godine i na što su u ovoj stranci ponosni.

–  Sve veći broj bračnih parova se odlučuje zasnovati porodicu van naše zemlje. To se mora promijeniti, a na tome trebamo raditi svi. Ta naša incijativa je samo jedan korak. Znamo da nije dovoljno i sigurno je da ćemo u narednom periodu biti uporni kako bi sadašnje zakonske okvire promijenili a budžetska sredstva iskoristili da stvorimo bolje uslove za kreiranje porodice – rekla nam je Lejla Vuković, sigurno jedna od najagilnih političarki u Bosni i Hercegovini.

U tu namjenu od 2016. godine u budžetu  Tuzlanskog kantona obezbijeđena su sredstva za ovu namjenu u iznosu od 200.000 KM.

Pored jednokratne pomoći nezaposlenim majkama porodiljama, zastupnica Vuković i njene kolege iz SBB–a izborile su se i da djeca rođena u ovoj godini dobiju naknadu za prehranu u trajanju od šest mjeseci.

-U cilju zaštite prava, suosjećanja i obaveze provođenja zakona, zatražila sam da se ispoštuje pravo da nezaposlene majke porodilje, pored ove jednokratne novčane naknade, ostvare i pravo  na naknadu za prehranu djeteta u trajanju od šest mjeseci – rekla nam je Lejla Vuković.

Njena i inicijativa SBB-a je usvojena u decembru prošle godine, te je u budžetu Tuzlanskog kantona uvrštena stavka od 500.000 KM za naknadu za nezaposlene majke porodilje za dohranu djeteta u trajanju od šest mjeseci.

Podjećamo devet od deset kantona u FBiH je donijelo kantonalne zakone o osnovama socijalne zaštite, zaštite žrtava rata i zaštite porodice sa djecom. Od ovih devet kantona, u osam se zakonom propisuje pravo porodilje na naknadu.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend