Vlada TK-a nije izvršila uplatu: U Beču prekinuta arbitraža o vlasničkim pravima u GIKIL-u

by nedim
| 4:10

Arbitražni postupak u Beču kojim je trebalo riješiti vlasnička prava u GIKIL-u je prekinut jer stranke u postupku koji se vodi između državnog Koksno-hemijskog kombinata, koji je većinski vlasnik GIKIL-a, i GSHL-a, koji ima većinsko pravo upravljanja u GIKIL-u, nisu platile takse parničkog postupka. 

– Kako Vlada TK-a nije izvršila uplatu, po pravilima UN-a je to bila u obavezi izvršiti druga parnična stranka. Kako drugoj parničnoj stranci nije palo na pamet da plati tuđi dug, tako je došlo do obustave ovog postupka. Sad imamo pat-poziciju po tom pitanju – pojašnjava advokat GIKIL-a Faik Muhić. 

– Naši će sudovi sad dokazivati ono za šta bismo tamo davali pare. Naš sud će to sad dokazivati u našem postupku. Što bismo davali 500.000 maraka i nismo sigurni da će ti arbitražni suci stranci biti na našoj strani, jer će ih on kupiti – kaže premijer TK-a Jakub Suljkanović. 

Zbog arbitražnog postupka Općinski sud Tuzla već se proglasio nenadležnim. Na tu odluku se žalio KHK, pa će o svemu konačnu riječ dati Kantonalni sud u Tuzli. 

– Sud je donio odluku jer je smatrao da je nenadležan zbog određenih pravnih stavova iznesenih u zaključenom ugovoru, a tiču se arbitražnog postupka – ističe predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović. 

Buduću da je arbitražni postupak obustavljen, sada je sve u rukama tuzlanskih sudova, koji ovaj predmet prioriteno rješavaju. 

– To šta je bilo u arbitražnom postupku ovaj sud niti može, jer nema više predmeta po kojem može odlučivati. Tek kada se vrati sudu može imati utjecaja ta odluka na postupak u ovom sudu – dodaje Tulumović. 

– Od značaja za društvo, za kanton, za toliki broj zaposlenih građana ovog kantona i države. Moramo gledati opšti interes, smatra predsjednica Kantonalnog suda Tuzla Indira Hadžimehmedović. 

Svoju odluku Kantonalni sud bi trebao donijeti u naredna tri mjeseca. Ukoliko ovaj predmet bude vraćen na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu, pravosnažna sudska odluka bi mogla biti donesena tek za godinu dana – piše Federalna.ba.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.