Učestvovalo 13 umjetnika: U Tuzli završena Likovna kolonija “Slovenci u Tuzli 2018.”

by nedim
| 17:51

Sinoć je u Tuzli u Kući plamena mira zatvorena 5. Regionalna likovna kolonija „Slovenci u Tuzli 2018“ i otvorena izložbe umjetničkih radova nastalih na ovoj koloniji.

U proteklih šest dana u Kući plamena mira organizirana je 5. Regionalna likovna kolonija „Slovenci u Tuzli 2018“, pod pokroviteljstvom i organizacijom Saveza slovenačkih udruženja u BiH „Evropa zdaj“ i Udruženja građana slovenačkog porijekla iz Tuzle.

U okviru  djelovanja kolonije okupilo se  13 umjetnika iz regije i šire koji su u nesvakidašnjoj stvaralačkoj atmosferi razmijenjivali iskustva, ostvarivali kontakte i stvarati likovna djela.

Neki od umjetnika su više puta u Tuzli na likovnoj koloniji i sa velikim oduševljenjem istiću posebno vezu sa gradom, što su prenijeli i na svoje platno ovih dana. Među umjetnicima su bili akademski slikari i slobodni umjetnici, koji su dobili po dvije teme. Jedna od tema je bila po slobodnom izboru, a druga zadata tema sa motivima grada Tuzle.

 Osnovni cilj organiziranja likovne kolonije u Tuzli je širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava sa umjetnicima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i šire. 5. Regionalnom likovnom kolonijom postavljeni su temelji za uspješan razvoj jedne manifestacije koja će prerasti u tradiciju i simbol značaja likovne umjetnosti u Tuzli, te učvrstiti stub suradnje između BiH i Republike Slovenije.

Povodom zatvaranja 5. Regionalne likovne kolonije i otvaranja izložbe umjetničkih slika, upriličen je koncert Ženskog zbora „Slovenčice“ i predstavljanje umjetnika i njihovih djela. Mentorica ovogodišnje likovne kolonije profesorica Borka Jokić, na jedan veoma poseban subjektivni doživljaj predstavila je svakog učesnika po na osobu i njihova djela, te tok radnje i nastanka istih tokom prethodnih šest dana druženja na likovnoj koloniji.

Čast otvaranja likovne kolonije pripala je umjetniku Vlatku Zimmeru iz Tuzle, koji je zajedno sa mentoricom Borkom Jokić potrudio se oko cijelog programa i   organizacije ovogodišnje kolonije.

Od zvanica bio je prisutan konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Tuzli Josip Čular.

Sponzori ovogodišnje likovne kolonije su Ured Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po Svetu, Grad Tuzla i Federalno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend