Maid Lasetović, tuzlanski košarkaški sudija: Moji uzori su moji roditelji

by nedim
| 13:38
  •  
  •  
  •  
  •  

Maid Lasetović mladi 26-godišnji košarkaški sudija iz Tuzle, spada u red najperspektivnijih arbitara u regionu.

Potiče iz sportske porodice, otac Jadran Lasetović je dugogodišnji košarkaški radnik koji ima nemjerljive zasluge u razvoju i organizaciji bh.košarke. Mlađi brat Ademir je prvotimac tuzlanske Slobode.

“Ljubav prema košarci se rodila od malih nogu, tačnije uz oca koji je košarkaški radnik preko 40 godina. Počeo sam trenirati košarku sa 5 godina kod profesora Alije Biberovića i u OŠ Tušanj kod profesora Adema Ferhatbegovića, a juniorski staž sam okončao u KK Sloboda Dita. Sa 15 godina sam se prijavio u RKS Tuzla gdje sam počeo suditi RKS Ligu mladih, a sa 17 godina sam položio za A1 i A2 ligu”, govori Lasetović za BHbasket i nastavlja:

“Moja prva utakmica je bila u OŠ Centar, u okviru Lige mladih RKS Tuzla. Ovom prilikom bih volio izdvojiti svoju najdražu utakmicu, pionirski susret u maloj dvorani Mejdana, između KK Falcons – OKK Sloboda. Brat Ademir je igrao za Falconse, otac Jadran je bio komesar, ja sam sudio, a sve to sa tribina je pratila nasa najveća podrška mama Majda. To je ujedno i bila naša prva zajednička utakmica u različitim ulogama”, kaže mladi košarkaški sudija i govori o najljepšem osjećaju na terenu:

“Ne postoji ljepši osjećaj niti postoji iko ponosniji od mene kada je moj otac komesar na utakmicama ili kada brat igra utakmice koje ja sudim. Pored toga te utakmice traže veću dozu odgovornosti, profesionalizma, koncentracije, a sve je lakše jer su i otac i brat veliki profesionalci u svom poslu, pa tada ponos i sreća nekako ostaju u nama”, govori Lasetović.

Ove sezone arbitar iz Tuzle dijelio je pravdu i u završnici prvenstva kao i u finalnom seriji za prvaka Bosne i Hercegovine.

“Komesar Almir Akšamija mi je ove godine ukazao povjerenje na utakmicama za prvo mjestu u Ligi za prvaka, te na dvije  utakmice finala Prvenstva BiH. Osjećao sam veliku odgovornost, i pripreme za te utakmice su bile malo drugačije od priprema za ostale, direktan prijenos na drzavnoj televiziji davao je na značaju tim utakmicama. Pozitivna trema je bila prisutna naravno, ali sve to nestane kada sa pištaljkom izađem na teren, naročito pred više od 3.000 ljudi u dvorani pod Bijelim Brijegom gdje svi pjevaju u jedan glas. Onda ostaje samo da uživam u trenutku i odradim posao najbolje što znam”, o svojim uzorima i ciljevima Lasetović je izjavio:

“Moji uzori u životu su moji roditelji, otac Jadran i mama Majda. Životni savjeti koje svakodnevno dobijam od njih, prenosim na košarkaške terene i uspješno prelazim iz sezone u sezonu. Moj cilj u suđenju je da svojim radom doprinesem razvoju i promociji bh. košarke i naravno da dobijem zvanje međunarodnog košarkaškog sudije”, zaključio je Maid Lasetović.

Mladi tuzlanski arbitar koristi svaku priliku da se usavršava pa je tako bio sudionik nekoliko edukacija i seminara:

2008 Jahorina, kamp za sudije,
2009 Jahorina, kamp za sudije,
2010 Kraljevo, Međunarodni kamp za perspektivne sudije,
2011 Vršac, Međunarodni kamp za perspektivne sudije,
2012 Zlatibor, Međunarodni kamp za perspektivne sudije,
2014 i 2015 Trebinje, kamp za Fiba perspektivne sudije,
2016 Klinika za mlade perspektivne Fiba sudije – potential natibal referee clinic Sarajevo,
2016 Bugarska – Eurolegue camp za perspektivne mlade sudije (buduće euroleague sufije)
2017 Kosovo – Fibs referee camp.

Pored obaveza na košarkaškim terenima Maid Lasetović je uspješan i na planu obrazovanja, za sedam dana steći će zvanje diplomiranog ekonomiste na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

(TI/Bhbasket)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.