Tuzlanski kanton: Veće plate za državne službenike na porodiljskom odsustvu

by nedim
| 11:11

Na današnjoj sjednici Vlada TK je utvrdila prijedlog Prijedloga Zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu.

Shodno ovim izmjenama, od prvog januara 2019. godine, tokom porodiljskog dopusta državni službenik i namještenik imat će pravo na naknadu plaće prema propisima kantona kojim se uređuje ova oblast, prema mjestu uplate doprinosa, s tim da razliku do visine pune plaće uplaćuje organ državne službe u kojem se taj državni službenik ili namještenik nalazi u radnom odnosu.

To znači da će državnim službenicima i namještenicima tokom porodiljskog odsustva biti isplaćivan puni iznos plaće, umjesto 90% ostvarene prosječne plaće korisnika uperiodu od šest mjeseci prije stupanja na porodiljsko odsustvo, ili 55% prosječne plaće u TK iz prethodne godine. Analizirajući ovu naknadu utvrđeno je i da policijski službenici na području Tuzlanskog kantona i nosioci sudačkih i tužilačkih funkcija ovu naknadu već imaju utvrđenu na navedeni način.

Dakle, određena kategorija zaposlenika čije se plaće finansiraju iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona naknadu za porodiljsko odsustvo ostvaruju u visini 100% svoje plaće, dok određeni broj uposlenika budžetskih korisnika tu naknadu ostvaruje u umanjenom iznosu, dovodi te uposlenike dovodi u neravnopravan odnos.

Ovim izmjenama i dopunama Vlada Tuzlanskog kantona želi potaknuti populacijsku politiku, kojom bi se djelovalo na zaustavljanje iseljavanja, socio-ekonomske faktore i pomoć mladim roditeljima – saopšteno je iz Vlade TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend