Udruženje “Zmajevo srce”: Obilježena godišnjica smrti Zmaja od Bosne

by admin2
| 8:50

U organizaciji Udruženja Zmajevo srce iz Tuzle jučer je obilježeno 184 godine od smrti Husein kapetana Gradaščevića, u narodu poznatijeg kao Zmaj od Bosne.

Na mjestu gdje je Husein kapetan 05.02.1831 godine imenovan za vođu Pokreta za samostalnost, konaku Mahmud bega Tuzlića, postavljena je i spomen ploča u čast Husein kapetana . Iz udruženja se nadaju da će oni koji odlučuju o sudbini ovakvih objekata konačno preduzeti  nešto kako bi se spriječilo totalno urušavanje konaka Mahmud bega Tuzlića- izjavio je Omer Isović iz udruženja „ Zmajevo srce „.

Objekat je danas u ruševnom i zapuštenom stanju.

Selim Bešlagić koji je zajedno sa Mirnesom Ajanovićem i postavio simboličnu spomen ploču istakao je da je  Husein kapetan jedna od naših najznačajnijih istorijskih ličnosti  i da zaslužuje mnogo bolji tretman  i da se nada da će ovo istorijsko mjesto u dogledno vrijeme biti obnovljeno.

Gledajući današnju situaciju, mnogo ima sličnosti sa ondašnjim prilikama. I danas je puno izdajica i unutrašnjih neprijatelja Bosne, baš kao što ih je imao i Husein kapetan Gradaščević koji su između ostalog i doprinijeli tome da ustanak bude ugušen. No , te izdajice Bosne su također tragično završile, baš kao što će i ove današnje – istakao je Ajanović.

Husein kapetan Gradaščević rođen je 31. avgusta 1802. godine u Gradačcu, a preminuo je 1834 godine u Istambulu , gdje je i pokopan na mezarju Ejup – saopšteno je iz Udruženja Zmajevo srce.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend