UG slovenačkog porijekla Tuzla: Najava 5. Regionalne likovne kolonije ˝Slovenci u Tuzli 2018˝

by admin2
| 9:08

Savez slovenačkih društava u BiH “Evropa zdaj” i “Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla, od ponedjeljka 20.08. do subote 25.08.2018.godine u Kući plamena mira organizovat će jubilarnu, 5. Regionalnu likovnu koloniju “Slovenci u Tuzli 2018”.

Na ovogodišnjoj Regionalnoj likovnoj koloniji učešće će uzeti trinaest akademskih i slobodnih umjetnika, koji su porijeklom Slovenci, a dolaze nam iz BiH i regiona.

Učesnici:
Pia Nada Bajlo – Zadar, Hrvaška
Marijana Gregl – Bikar, Sremski Karlovci, Srbija
Radmila Jeremić Ćurčin – Beograd, Srbija
Ljiljana Čuček – Novo mesto, Slovenija
Dragan Gačnik – Zenica, BiH
Melada Huseinagić – Tuzla, BiH
Boža Jambrek – Šetjernej
Borka Jokić – Tuzla, BiH, mentor
Ivan Kosmos – Split, Hrvaška
Stanka Novković – Zagreb, Hrvaška
Zvonko Ostojić – Kakanj, BiH
Lidija Stehlik – Split, Hrvaška
Vlatko Zimmer – Tuzla, BiH

Osnovni cilj organiziranja likovne kolonije u Tuzli je širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava s umjetnicima iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i šire.

U sklopu 5. Regionalne likovne kolonije održat će se i likovna radionica za djecu, na kojoj će učesće uzeti mladi talenti, učenici Osnovnih škola iz Tuzle. Učesnici dječije likovne radionice su: Larisa Jorgic, Ena Suman, Lejla Zahirović – JUOŠ “Novi Grad”, Lamija Salkić, Selma Mujić, Lamija Mujić – JUOŠ “Sjenjak”.

Likovna kolonija se završava u subotu 25.08.2018. godine otvaranjem izložbe likovnih radova učesnika 5. Regionalne likovne kolonije “Slovenci u Tuzli 2018” u Kući plamena mira sa početkom od 19:00 časova. Na otvaranju izložbe nastupiti će Ženski zbor “Slovenčice” Tuzla, pod vodstvom dirigentice Lejle Mulaosmanović, uz pratnju na harmonici Mirele Ibrahimović Mehanović. Voditeljica priredbe je Asja Kavgić.

Podršku organizaciji 5. Regionalne likovne kolonije pružili su Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamjestvu in po svetu, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Grad Tuzla i Hotel Tuzla  – saopšteno je iz Udruženja građana slovenačkog porijekla Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.