Federalna inspekcija: GIKIL već danas može biti zatvoren

by admin2
| 6:58

Zbog lošeg stanja i ugrožavanja zdravlja građana, u Global ispat koksnoj industriji Lukavac (GIKIL) održan je sastanak kome su, pored vlasnika, prisustvovali federalna resorna ministrica, te direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Preduzeće koje broji hiljadu uposlenika odmah može biti zatvoreno, poručili su inspektori, javila je BHRT.
Rad bez okolinske dozvole, loši uslovi radnika i trovanje Spreče karakterišu ovu industrijsku kompaniju.

Iz GIKIL-a obećavaju poduzimanje mjera i negiraju pojedine informacije.

Postavlja se pitanje, ko je odgovoran za dugogodišnje ugrožavanje zdravlja građana? Naime, prije nekoliko dana, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH odbacilo je zahtjev za izdavanje ekološke dozvole postrojenju hemijske i koksne industrije “GIKIL”. Iz Ministarstva su istakli da ne mogu i neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina postane deponija za zastarjele tehnologije, koje odbacuju razvijene zemlje svijeta.

Iz Ministarstva su dodali da građani Lukavca i Bosne i Hercegovine zaslužuju da u svojim sredinama žive i rade u ekološki zdravom okruženju.

“Danas je sastanak da vidimo da li postoji ozbiljnost da se poštuju zakoni Bosne i Hercegovine. Problem koji još imamo sa “GIKIL-om” i za koji će, vjerovatno, morati biti određene osobe sankcionisane jeste neprestano ispuštanje otrova i kiselina u Spreču. Iako su dobili zabranu od inspekcije da ispuštaju, oni to i dalje rade. A, što se tiče vode, ona nema granica, Spreča ide u Bosnu, Bosna u Savu, Sava u Dunav i može doći do međunarodnog incidenta”, rekla je federalna ministrica Edita Đapo.

Generalni direktor “GIKIL-a” Debasish Ganguly izjavio je da je nemili događaj u “GIKIL-u” ostavio teške posljedice kako na kompaniju, tako i na širu društvenu zajednicu, te je opredjeljenje kompletnog rukovodstva da su napori koji su učinjeni nakon osiguranja stabilnosti poslovanja posljednjih godinu dana, put za budućnost.

Međutim, iz Federalne uprave za inspekcijske poslove navode da se radi o najnedisciplinovanijem preduzeću u Bosni i Hercegovini kome su izrečene brojne sankcije.

“Koliko god kažnjavali, koliko god izricali prekršajne sankcije, ‘GIKIL-u’ se isplati da radi kako radi. Po pitanju okolinske dozvole se nije uradilo gotovo ništa. Federalna inspektorica za zaštitu okoliša ima punu podršku kako glavnog inspektora, tako i moju ličnu. Svjesna je da ‘GIKIL’ danas radi bez odobrenja. Ja vas pitam može li danas najobičnija, najjednostavnija djelatnost raditi bez odobrenja nadležnog organa. Prodavnica robe široke potrošnje, može li raditi? E, ne može ni ‘GIKIL'”, poručio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

“GIKIL” je imao dužnost da investira oko 111 miliona BAM, a skoro ništa nije uloženo. Iz “GIKIL-a” to pravdaju lošom ekonomskom situacijom.

Ministrica Đapo navela je da je optimalan rok od dvije sedmice, koji bi se trebao dati ovom preduzeću da poduzme mjere i spriječi zatvaranje.

Podsjetimo, prije tri dana, Ministarstvo okoliša i turizma Federacije BiH odbacilo je zahtjev za izdavanje ekološke dozvole postrojenju hemijske i koksne industrije “GIKIL”. Iz Ministarstva su istakli da ne mogu i neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina postane deponija za zastarjele tehnologije, koje odbacuju razvijene zemlje svijeta.

Iz Ministarstva su dodali da građani Lukavca i Bosne i Hercegovine zaslužuju da u svojim sredinama žive i rade u ekološki zdravom okruženju.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona sprovodi istragu u vezi sa ovim slučajem, a kako je ranije rečeno, smatraju da je stanje u “GIKIL-u” daleko od zakonitog rada u sferi zaštite na radu, zaštite okoline i javnog zdravlja.

U Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac, 3. augusta se dogodila nesreća u kojoj su povrijeđena tri radnika tokom izvođenja radova na razdvajaču sirovog katrana u drugoj smjeni. Do nesreće je došlo tokom varenja na jednom od rezervoara prilikom čega je došlo do rasta pritiska, a koji je uzrokovao i njegovo urušavanje. Tom prilikom povrijeđena su tri radnika, od kojih jedan teže.

Isteklo je 200 do 300 metara kubnih amonijačne vode sa primjesama katrana, a pretpostavlja se da se oko 70 metara kubnih izlilo u rijeku Spreču.

Odmah po saznanju na mjesto događaja su izašli inspektori federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Tuzlanskog kantona.

Vodni inspektor angažovao je “Delta petrol” Kakanj za sprečavanje daljeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

Federalni vodni inspektor proglasio je drugi stepen ugroženosti rijeke Spreče, zbog isticanja amonijačne vode iz koksare u Lukavcu i pozvao građane da ne koriste vodu iz rijeke i iz okolnih bunara za zalijevanje poljoprivrednih površina dok ne bude utvrđen stepen zagađenja.

(TI/BHRT)