Vlada TK: Ovo je finansijski stabilna godina

by admin2
| 13:00

Vlada TK usvojila je Periodični izvještaj Budžeta Tuzlanskog kantona za period od 01.01. – 30.06.2018. godine.

Posmatrajući ukupno ostvarene prihode i primitke Budžeta TK u prvoj polovini 2018. godine od 166.203.170 KM, u odnosu na izvršene rashode i izdatke u iznosu od 155.155.126 KM evidentno je da je Budžet TK u ovom izvještajnom periodu ostvario suficit u iznosu od 11.048.043 KM.

Kategorija finansijskog rezultata iskazuje se u skladu sa zakonskom regulativom na dan 31. 12. fiskalne godine, ali zbog sveobuhvatnog sagledavanja finansijske situacije budžeta i donošenje odluka za naredni period Ministarstvo finansija TK daje presjek stanja budžeta na kraju svakog kvartala tekuće godine.

Pozitivno finansijsko stanje i suficit dijelom je rezultat povećanja poreskih prihoda, ali i kvalitetnog upravljanja budžetskim sredstvima od strane Vlade TK, putem Plana novčanih tokova za I i II kvartal 2018. godine.

Prva polovina budžetske godine obilježena je pripremanjem programa korištenja sredstava od strane resornih mnistarstava, koje usvaja Vlada TK, tako da se izvršenje ove grupe rashoda dinamički očekuje u 2. polugodištu ‘18. godine.

Sredstva ostvarena po osnovu pozitivnog finansijskog rezultata iz ovog izvještajnog perioda bit će raspoređena za finansiranje donesenih programa korištenja sredstava od strane Vlade TK – saopšteno je iz Ureda za informisanje u Vladi TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.