Žene Srebrenice: Ne želimo osvetu nego bolju budućnost, pravdu i istinu

by admin2
| 14:18

Srebreničke i podrinjske majke i danas su održale mirni protest na Trgu žrtava genocida u Srebrenici, noseći gradskom jezgrom Tuzle slike i jastuke sa izvezenim imenima ubijenih sinova i muževa. Po ko zna koji put podsjetile su na žrtve genocida, ali i na ogroman uticaj politike manjeg bh entiteta da se ovaj zločin minimizira.

U utorak je najavljeno zasjedanje Narodne skupštine RS-a sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je utvrđivanje činjenica o Srebrenici jula 1995. godine. Potpredsjednica Udruženja Žene Srebrenice Nura Begović smatra da političari u RS-u ponovo koriste Srebrenicu za svoju ličnu promociju. ” Nema smisla zaista minimizirati žrtve i izbjegavati suočavanje sa dokazanom istinom, zločinom i genocidom. Nama niko ne može vratiti naše najmilije članove porodice. Mi nikada za sve ove godine nismo rekle da želimo osvetu. Želimo bolju budućnost, pravdu i istinu, da se dokaže zločin koji se desio u julu 1995. godine u Srebrenici i upravo iz tih razloga ovako istrajno i održavamo ove proteste već 23 godine ovdje u Tuzli”.

Uz žene Srebrenice danas su bile članice Asocijacije ” Fatma” iz cijelog Zeničko-dobojskog kantona kao i iz TK.

” Prvi puta dolazimo u ovolikom broju da podržimo ovaj mirni protest, a dolazile smo u manjoj grupi i ranijih godina. Naša misija inače je podrška porodicama šehida u svakom smislu. Hoćemo da osvijestimo i da podržimo nakanu ovih žena da se genocida u Srebrenici ne trebamo sjećati samo 11. jula nego svakog dana, i učiti i buduće generacije o tome šta se desilo. Vrijeme prolazi, bolest i godine sustižu ove majke i sve ih je manje prisutno ovdje. Smatramo da bi sva udruženja i svi pojedinci trebali naći načina da ova podrška bude još masovnija. One nažalost više nemaju nikoga svog, ali zato treba da imaju nas” – istakla je Edina Kos Burić – predsjednica Asocijacije Fatma iz Zenice.

(Tuzlainfo.ba/A.V)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend