Nakon devet godina od usvajanja Zakona: Policija TK-a neovisna od 2019?!

by admin2
| 6:38

Odvajanje Uprave policije od MUP-a, što je Vlada Tuzlanskog kantona trebala uraditi još 2010, moglo bi se desiti tek 2019. godine.

Iako je Zakon o unutrašnjim poslovima Tuzlanskog kantona još 2010. godine predvidio razdvajanje Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova kao dva zasebna budžetska korisnika, to se do danas nije desilo. Upravo je ova činjenica ključna u razumijevanju položaja Uprave policije u TK-u, koja apsolutno zavisi od MUP-a, ministra i Vlade, s obzirom na to da se finansira iz dijela budžeta namijenjenog Ministarstvu.

Ovu obavezu je Vlada TK-a preuzela još 2010. godine Zakonom o unutrašnjim poslovima, ali do danas nije napravljena jasna podjela između policije i Ministarstva. Na ovu obavezu je Vladu upozorio i OHR prošle godine u pismu koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poslao tadašnjem premijeru TK-a Begi Gutiću, kada je navedeno kako Vlada odbija čak i dijalog sa OHR-om o ovoj temi. Razlog za jasno razdvajanje policije i Ministarstva jeste osiguravanje apsolutne neovisnosti policije i policijskog komesara u odnosu na MUP, ali i Vladu TK-a.

Od tada do danas malo čega se na terenu promijenilo, mada prema riječima aktuelnog ministra MUP-a Huseina Topčagića, pomaka itekako ima.

– Mi smo od tog pisma OHR-a do danas imali niz zajedničkih sastanaka i došli smo dotle da smo imenovali Komisiju za diobni bilans, a imamo i uputstvo o načinu provođenja diobnog bilansa opreme i sitnog inventara između Ministarstva i policije, što bi trebalo biti okončano do kraja godine, kazao nam je ministar Topčagić.

Sve ovo praktično znači da posao odvajanja policije od Ministarstva i uticaja politike neće biti završen prije izbora, te da će njegovo provođenje naslijediti četvrti saziv Vlade otkako je Zakon donesen.

Topčagić je ipak optimističan i govori kako će cjelokupan posao biti završen do usvajanja budžeta za 2019. godinu, u kojem bi se, prema ministrovim najavama, već trebale naći dvije odvojene budžetske pozicije. S obzirom na to da nakon izbora slijedi imenovanje nove vlade, budžet se očekuje tek krajem prvog tromjesečja naredne godine. Dotad, policija će finansijski i dalje u potpunosti zavisiti od MUP-a i Vlade.

Topčagić na pitanje da li politika utiče na policiju i policijskog komesara, na što je opozicija, ali i dio sadašnje pozicije (SBB), upozoravao u vrijeme kad je OHR prozivao Vladu, ne odgovara konkretno.

– Ja sam od početka mandata želio stvoriti jaku i profesionalnu policiju, kadrovski osposobljenu i materijalno opremljenu i mislim da smo u samo tri godine uspjeli ono što nije urađeno za 15, kazao je Topčagić.

(TI/Izvor:Oslobođenje, M.Aljić)