Vlada TK: Usvojena kategorizacija kvaliteta zraka za područje TK kantona za 2016. godinu

by admin2
| 11:16
  •  
  •  
  •  
  •  

Vlada TK usvojila je Registar emisija u zrak i kategorizacija kvaliteta zraka za područje Tuzlanskog kantona za 2016. godinu – saopšteno je iz Ureda za informisanje.

Dokument predstavlja teritorijalnu raspodjelu emisije za jedanaest zagađujućih materija.

Registar je rađen na osnovu zvaničnih podataka sa kojima raspolažu kompanije, nadležna ministarstva i Fond za zaštitu okoliša, kao i izvještaja o mjerenjima koja su provedena na području Tuzlanskog kantona za 2016. godinu.

Na osnovu urađenog registra može se zaključiti da su emisije svih polutanata iz javnog sektora i industrije najznačajnije u općini Tuzla i Lukavaca zbog velikih industrijskih i energetskih postrojenja kao i da su emisije SO2 i CO2 iz stambenog sektora najznačajnije u općini Živinice, te da su emisije NOx, CO, NH3, NMVOC, PM10 i PM25 iz stambenog sektora najveće na području grada Tuzle.

Maksimalne vrijednosti ukupnih emisija zagađujućih materija dostignute su u tri općine, i to Tuzla, Lukavac i Gračanica, gdje grad Tuzla značajno prednjači u odnosu na ostale općine.

Na nivou Kantona najveće emisije iz sektora su iz javnog sektora i industrije i to sljedeći polutanti: sumpor dioksida (87,2 %), nitro oksida (76,1 %), ugljen dioksida (86,2 %), metana (99,4 %), te iz stambenog sektora (ugljen monoksid 90 %, amonijak 65 %, nemetanski ugljenvodonici 66 %, čvrste čestice PM10 47 % i PM25 70,8 %).

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.