Okončani protesti boraca: Na usaglašeni tekst Zakona se čeka do četvrtka

by admin2
| 19:45

Foto:Arhiva

Protesti demobilisanih boraca Federacije Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu “Bijača”, te na magistralnom putu u Srebreniku i na petlji Šićki brod su okončani, nakon što su borci prihvatili da sjednica Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH bude zakazana za četvrtak, javlja reporter BHRT-a.

Borci su ranije danas blokirali ove putne pravce, nakon što nije ispunjen njihov zahtjev da se za sutra zakaže sjednica oba doma federalnog Parlamenta, kako bi se usaglasili različiti usvojeni tekstovi Zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama.

Do novih  zavrzlama  u vezi sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica došlo je zbog toga što je  Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o demobilisanim borcima usvojila  amandman kojim se definiše način izračuna boračkog dodatka. Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom Domu, te  što je te zahtjeve demobilisanih boraca Komisija prihvatila, a to je izazvalo pravnu konfuziju.

Podsjetimo, Kolegij Predstavničkog doma zasjedao je u četvrtak, ali nije zakazao sjednicu Parlamenta jer im, kako je rečeno, iz Komisije za usaglašavanje nije dostavljen tekst usaglašenog zakona.

 (TI/RTV7)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend