Svečano otvorena džamija u Gornjim Čaklovićima

by nedim
| 5:22
  •  
  •  
  •  
  •  

U tuzlanskom naselju Gornji Čaklovići jučer je svečano otvorena džamija Tevba.

Otvorenju je prisustvovao izaslanik reisu-l-uleme Osman-ef. Kozlić, muftija banjalučki koji je u svom obraćanju posebno istakao važnost džemata. 

Svečanosti su prisustvovali i dr. Sead-ef. Seljubac, izaslanik muftije tuzlanskog, kao i glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović, predsjednik Hasan-ef. Spahić, savjetnik reisu-l-uleme dr. Amir Karić, direktor Media Centra Amir Sakić, pomoćnik direktora Behram-begove medrese dr. Mensur Husić, uglednici iz vjerskog i javnog života, imami, vakifi, džematlije i gosti.

Riječima dobrodošlice i posebnim selamima obratio se imam džamije Tevba Jasmin-ef. Nedimović. Nedimović je prisutne upoznao sa tokom izgradnje i historijatom ove džamije.

Glavni tuzlanski imam hfz. Ahmed-ef. Huskanović se zahvalio organizacionom odboru i svima koji su doprinijeli u organizaciji ovog svečanog događaja, ističući činjenicu da je u ovom džematu proteklih godina učinjeno mnogo, te da su postavili visoke standarde za dalje aktivnosti. Hfz. Huskanović je naglasio posebno zalaganje džematskog odbora na čelu sa predsjednik Arifom Oručem koji je uložio velike napore da ova džamija bude izgrađena. 

Izaslanik muftije tuzlanskog Vahid-ef. Fazlovića na ovoj svečanosti bio je dr. Sead-ef. Seljubac koji se osvrnuo na znakovitost u nazivu džamije u Gornjim Čaklovićima, ističuči da je tevba ono čemu džamija i treba da služi.

„Džamija koja je u temelje ugradila takvaluk je ona džamija na kojoj se temelji naša duboka pobožnost. Džamija koja je utemljena tako najviše zaslužuje da u njoj klanjamo.“ Dr. Seljubac je kazao i da lijep nijjet daje lijep rezultat- ova džamija je takav rezultat, a oni koji su je gradili su radi takvaluka istrajali.

U ime gradonačelnika Tuzle prigodnim riječima se obratio vijećnik u Gradskom vijeću Mirnes Ajanović.

Muftija Kozlić je džamiju proglasio vakufom Islamske zajednice, a ključevi su uručeni hadžiji Arifu Oruču i hadžiji Amiru Muhiću koji je i otvorio džamiju.

Dovu povodom otvorenja proučio je predsjednik Medžlisa Tuzla Hasan-ef. Spahić.

Svečanost su izvedbama kolaža ilahija i kasida uljepšali članovi hora Medžlisa Tuzla „Gazi Turali-beg“, a moderator je bio Esmir-ef. Hasanović.

Noć prije otvorenja džamije proučen je mevlud, te je upriličena Večer Kur’ana u prisustvu džematlija iz ovog, ali i iz drugih džemata.

Džamija Tevba se nalazi u tuzlanskom naselju Gornji Čaklovići, a njena izgradnja započela je 12. oktobra 2012. godine. Izgradnja je trajala nepunu godinu, a nalazi se na parceli od dva dunuma, koju su uvakufili braća Durmići rodom iz Vlasenice. Prema organizacijskom ustrojstvu džamija pripada džematu Simin Han. Pored džamije nalazi se voćnjak, mini-kuhinja, sportski teren, dječija igraonica i parking. 

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.