Nakon incidenta u GIKIL-u: Inspekcijski organi utvrđuju stepen zagađenja voda

by admin2
| 5:54

Federalna uprava za inspekcije poslove saopćila je da je došlo do incidentnog ispuštanja onečišćene tekućine uslijed eksplozije rezervoara R34 u kome se nalazila amonijačna voda u GIKIL-u.

Isteklo je cca 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana. Pretpostavlja se da je oko 70 m3 isteklo u rijeku Spreču.

– Odmah po saznanju na lice mjesta su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona. O incidentnom ispuštanju u rijeku Spreču obavješteni su predstavnici Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, policajci nadležne Policijske Uprave, Inspektorat Republičke uprave za inspekcijske poslove RS-a, Kantonalni inspekcijski organi, federalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i federalno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ističe se u saopćenju.

Federalni vodni inspektor je proglasio II stepen ugroženosti i angažovao ovlašteni pravni subjekt Delta petrol Kakanj za sprečavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom.

– Ovim putem obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda. Uzorke rijeke Spreče će uzeti predstavnici Laboratorije Agencije za vodno područje sliva rijeke Save iz Sarajeva. O rezultatima će javnost biti obavještena u što kraćem roku, navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend