Crveni križ Tuzla anketirao građane: Šta Tuzlaci znaju o trgovini ljudima?

by nedim
| 19:03

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30. juli je ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svijesti o ovom problemu u javnosti.

Tim povodom educirani volonteri Crvenog križa/krsta grada Tuzla su napravili radionicu o ovom značajnom problemu te upoznali svoje vršnjake o vidovima trgovine, načinima kako prepoznati i kako spriječiti trgovinu ljudima.

Proveli su i anketiranje građana na ulicama grada Tuzle te provjerili njihovo znanje i svjesnost o ovom aktuelnom problemu. Kako bi priviklu građane različitih uzrasta ali i fotografijom obilježili datum, volonteri su napravili i okvir za fotografisanje sa motivima u znaku ovog problema.

Prema analizi ankete 69% ispitanika je svjesno da je ovaj problem prisutan i u našoj zemlji. Smatraju da je najzastupljenija u vidu prosjačenja (45%), a zatim prostitucije (41%) i fizičkog rada (14%), a 24% ispitanika je bilo ili je još uvijek u kontaktu sa žrtvom trgovine ljudima. dok je samo 10% ispitanika svjesno da smo svi potencijalne žrtve ovog problema.

Trgovina ljudima je globalan problem i jedan od najperfidnijih oblika kriminala na svijetu koji utiče na život miliona ljudi širom svijeta i oduzima im njihovo dostojanstvo. Borba protiv trgovine ljudima nije odgovornost samo organa vlasti. Svako može da pomogne rješavanju ovog zločina tako što će pokrenuti značajne akcija koje pružaju nadu i pomoć.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend