Merhamet RO Tuzla: Počela realizacija akcije „Kurban“ za potrebe narodnih kuhinja

by admin2
| 13:30

Mensura Husanović, dir. Merhameta RO Tuzla

Regionalni odbor „Merhameta“ Tuzla kao dio krovne organizacije i ove godine realizira akciju „Kurban“ u okviru koje se provode aktivnosti „Bosanski kurban“ i „Australijski kurban“.

Cilj je da se prikupe neophodne količine kurbanskog mesa za „Merhametove“ javne kuhinje širom Bosne i Hercegovine, a istovremeno se pruža podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima, povratnicima, nezaposlenim demobilisanim borcima, izbjeglicama iz Sirije i drugih zemalja,  migrantima, brojnim udruženjima i socijalnim ustanovama. Građani mogu učestvovati svojim novčanim donacijama za nabavku kurbana.

– Mi svakodnevno pripremimo 2.400 obroka u našoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli i vršimo distribuciju na čak 17 punktova širom Tuzlanskog kantona. Kurbansko meso je jedna od najvažnijih namirnica u njihovoj pripremi tako da je ova akcija od izuzetnog značaja u našem nastojanju da nahranimo najveći dio socijalno ugroženog stanovništva na ovom području – kaže Mensura Husanović, direktorica Regionalnog odbora „Merhameta” Tuzla.

Vrijednost jednog kurbana u akciji „Bosanski kurban“ je 350 KM. Grla se nabavljaju od domaćeg stanovništva, čime se pomaže egzistencija tih porodica. Klanje će se obaviti na teritoriji Bosne i Hercegovine, a donatori mogu prema sopstvenoj želji preuzeti jednu trećinu kurbanskog mesa.

Akcija „Bosanski kurban“ traje do 20. avgusta 2018. godine.

U okviru akcije „Australijski kurban, klanje će se obaviti u Australiji, a kurbansko meso distribuirati  izbjeglicama iz Sirije smještenim u izbjegličkim kampovima u Turskoj. Pojedinačna vrijednost australijskih kurbana je 270 KM.

Ova akcija traje do 18. avgusta 2018. godine.

– Mi smo prije nekoliko mjeseci instalirali liniju za preradu mesa, tako da našim korisnicima sada dijelimo suhe obroke u danima vikenda i praznicima i za njih kontinuirano osiguravamo hranu. Apelujemo na građane da  i na ovaj način pomognu socijalno ugroženom stanovništvu – ističe Husanović.

Dodaje da se zbog eskalacije migrantske krize „Merhamet“ sve više uključuje u akcije pomoći ovim ljudima, tako da će potrebe za kurbanskim mesom u narednim mjesecima biti mnogo veće u odnosu na raniji period. Isto se odnosi i na druge prehrambene namirnice i higijenski materijal, kao i ostale vidove podrške, pa iz „Merhameta“ pozivaju građane, firme, organizacije i institucije da ne zaborave veliki broj nevoljnika iz naše zemlje i kriznih područja širom svijeta.

Uplate kurbana se mogu vršiti u svim regionalnim i osnovnim odborima „Merhameta, Narodnoj kuhinji „Imaret“ u Tuzli gdje će se vršiti i prijem kurbanskog mesa sva četiri dana Bajrama.

Potrebne informacije za RO TUZLA mogu se dobiti na broj telefona: 035/ 252-149

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.