Kampus Univerziteta u Tuzli: Za izgradnju i rekonstrukciju objekata tražit će se partneri iz privatnog sektora

by nedim
| 11:39

Ranija idejna rješenja za pojedine objekte u Kampusu / Bivšoj kasarni Husein Kapaten Gradaščević

Vlada TK je danas usvojila srednjeročne planove potencijalnih projekata javno – privatnog partnerstva koje su dostavili Ministarstvo obrazovanja i nauke i Ministarstvo zdravstva.

Prema ovim planovima u periodu 2018 – 2020. godina Ministarstvo obrazovanja i nauke je planiralo tri projekta od kojih je je i Unaprjeđenje prostornih kapaciteta Kampusa Univerziteta u Tuzli već urađeno idejno rješenje.

Poznato je da postojeći infrastrukturni kapaciteti Univerziteta u Tuzli nisu dovoljni za kvalitetno odvijanje nastave. Univerzitet u Tuzli je dio nastavnog procesa izmjestio u zgrade Kampusa, gdje većina objekata nije rekonstruisano i prilagođeno potrebama studenata.

Rekonstrukcijom postojećih zgrada bi se zadovoljile potrebe Univerziteta za prostornim kapacitetima. Projektom I faze su obuhvaćeni radovi na rekonstrukciii tri postojeća objekta i toplifikcija šest objekata.

Odlukom o standardima i normativima za oblast visokog obrazovanja u FBiH, Univerzitet u Tuzli treba izgraditi najmanje 75.000 m2 prostora, te rekonstruirati, adaptirati i prilagoditi potrebama studenata 15.000 m2 postojećeg prostora. lzgradnja prostora se odvija kroz rekonstrukciju i adaptaciju postojećih zgrada u kampusu bivše kasarne Husein Gradaščević u Tuzli.

Procijenjena vrijednost projekta za koji će tražiti javno-privatno partnerstvo je 15 miliona KM, a očekivano raspisivanje javnog poziva za odabir partnera je 2020. godina.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.