“Sačuvaj filmsko blago BiH” : U Tuzli od 27. do 29. jula besplatne projekcije filmova o prošlosti našeg grada

by admin2
| 8:50

Filmski centar Sarajevo će u okviru javne akcije “Sačuvaj filmsko blago BiH” od 27. do 29. jula u Tuzli započeti ciklus prikazivanja filmova iz povijesti bh. kinematografije u organizaciji sa Udruženjem dramskih umjetnika “Kaleidoskop” i Centrom za kulturu u Tuzli.

Prvu noć u Ateljeu “Ismeta Mujezinovića” bit će prikazan igrani film “Konjuh planinom” (1966) u režiji Fadila Hadžića i po scenariju Meše Selimovića, a drugu noć film “So” (1973) za koji je scenario potpisao tuzlanski pisac Derviš Sušić, dok je reditelj filma Gojko Šipovac.

Završna noć je posvećena dokumentarcima koji se bave Tuzlom, a posjetioci će moći vidjeti remek djelo iz oblasti dokumentarnog filma “Bijeli ugriz” (1956) Tome Janjića, koji se bavi dramatičnim propadanjem Tuzle u tom periodu, ali i naporima da se ta nepogoda zaustavi.

“So gradi, so razgrađuje” (1975) i “Kameno more” (1978) također se bave problemom propadanja tla usljed slanih podzemnih naslaga na tom području, ali i izgradnjom Tuzle i njenim razvojem ka jednom modernom industrijskom i kulturnom centru regije.

Ulaz za kompletan program je besplatan, saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

(Tuzlainfo.ba)