Zbog dogovora SDP-PDA: Džentlmenski politički sporazum u GV Tuzla više ne važi

by nedim
| 10:52

U Gradskom vijeću Tuzle postoji dogovor svih stranaka da se pozicije u komisijama i savjetima mjesnih zajednica raspodjeljuju na osnovu rezultata stranaka na izborima. Svaka stranka raspolaže s određenim brojem pozicija i ima pravo da postavlja i smjenjuje kadrove. Tako je bilo sve dok vladajuća garnitura na čelu s SDP-om nije odlučila da se povinuje interesima PDA, nove stranke Mirsada Kukića – piše Faktor.

Na sjednici održanoj 16. jula na dnevnom redu našao se prijedlog Kluba vijećnika SDA za smjenu šest članova komisija Gradskog vijeća Tuzla i određen broj članova savjeta mjesnih zajednica. SDA je, u šuštini, tražila da smijeni ljude koje je ranije postavila. Prijedlog nije usvojen, jer je većina koju čine SDP, Tuzlanska alternativa i DF bila suzdržana, a tri vijećnika koja su napustila SDA i sada rade u interesu PDA bila su protiv.

– Do sada smo uvijek imali pošten odnos kada su ovakve situacije u pitanju. U prošlom mandatu isto je tražio SBB, koji je ostao bez nekih vijećnika i to je urađeno. Mi smo tražili smjenu ljudi iz različitih razloga, neki su prešli u PDA, neki su još u SDA, ali ne rade dobro taj posao. Svi se slažemo da svaka stranka raspolaže sa svojim pozcijama onako kako misli da treba, ali ovdje je napravljen izuzetak – kaže Mirza Tupajić, šef Kluba vijećnika SDA.

Prijedlog su, pored vijećnika SDA, podržali BOSS, HDZ i SBB. U SDA smatraju da je ova situacija veoma indikativna kada je u pitanju odnos SDP-a i PDA.

– Ovo potvrđuje da je na pomolu nova koalicija u Gradskom vijeću Grada Tuzla, SDP i PDA, o čemu se u gradskim kuloarima već otvoreno priča, odnosno da je riječ o izbornom dogovoru između ove dvije političke opcije za predstojeće Opće izbore. Da je naša tvrdnja opravdana potvrđuje i činjenica da su tzv. samostalni vijećnici, koji su svoj mandat u Vijeću dobili zahvaljujući glasovima SDA, a sada su članovi PDA, bili neprincipijelni i glasali protiv zahtjeva Kluba vijećnika SDA dajući tako podršku većini u GV Tuzla koju čini SDP sa svojim političkim satelitima – navode u SDA.

Tupajić ističe da se pita zašto SDP ovo radi, jer je SDA konstruktivna opozicija čiji vijećnici podržavaju neke odluke većine ukoliko smatraju da su dobre i prepuštaju vladajućima da kupe političke poene.

– Postoji dogovor Gradskog odbora SDP-a Tuzla i PDA. Želimo samo da građani to znaju, jer drugog objašnjenja nema – zaključio je Tupajić.

Sličan problem imao je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović, ali ga je uspio riješiti. Naime, Edim Kadić je kao član ove stranke dobio pozicije u dvije komisije, a nakon izlaska iz stranke ih prvobitno nije napustio.

– Ja sam se uspio izboriti za te dvije pozicije. Problem je što je to sve utvrđeno džentlmenskim političkim sporazumom da savaka stranka raspolaže bez ometanja svojim pozicijama. Danas je džentlmenstva malo u politici i bitni su samo trenutni interesi. Nisam za to i smatram to nekorektnim – kaže Ajanović.

On se dotakao i prva zastupnika koji su izabrani u zakonodavna tijela sa stranačkih lista, a svoje pozicije zadržavaju i nakon što promijene politički dres.

– Teoretski neko može sa par miliona maraka kupiti dovoljno zastupnika da vlada kantonom. Izborni zakon treba mijenjati, jer izabrani zvaničnici ne smiju imati pravo da uništavaju političke stranke i varaju građane radi svog ličnog interesa. Strankama se mora omogućiti da smijeni zvaničnika ukoliko on ne radi dobro ili u skladu sa programom stranke – kaže Ajanović.

On naglašava da će političke stranke na taj način direktno biti odgovorne građanima, jer imat će odgovornost da smijene onoga ko ne radi.

– Mi imamo apsurdnu situaciju u TK da je na vlasti stranka koja nije ni bila na izborima – zaključuje Ajanović.

(TI/Faktor)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend