Vlada FBiH : U Tuzli promoviran Projekt podrške zapošljavanja u Federaciji BiH

by admin2
| 13:19

U organizaciji Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u Tuzli je danas promovisan Projekt podrške zapošljavanja, koji sredstvima podržava i Svjetska banka. S ovim u vezi u Tržnom centru „Dramar“ u Tuzli najprije je prikazan promotivni film Svjetske banke, nakon čega je uvodne riječi o Projektu izložio ministar rada i socijalne politike Vlade FBiH Vesko Drljača. Na ovu temu upriličen je i okrugli sto, kojem su osim predstavnika Ministarstva prisustvovali i ministrica rada i socijalne politike Tuzlanskog kantona Sandra Memić, predstavnici Federalnog zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje.

„ Projekt koji je promoviran u Tuzli predstavlja dio reformskih aktivnosti, a na segmentu zapošljavanja radi se dodatno s ciljem da se ova godina učini godinom zapošljavanja –  kazao je ministar Drljača.

Kako je navedeno danas, radi se o projektu koji je vrijedan oko 108 miliona maraka. Oko 29 miliona eura daje Svjetska banka, dok ostali dio ide iz federalnog budžeta preko Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Prezentaciji je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović.

 „Kao kanton možemo se pohvaliti podatkom da konačno, nakon više godina imamo pozitivan omjer broja zaposlenih, naspram broja nezaposlenih. U nekoliko zadnjih godina, broj nezaposlenih osoba je smanjen sa oko 99.000 na oko 80.000 nezaposlenih koliko imamo prema zadnjim podacima iz mjeseca juna 2018.godine. S druge strane, u ovom periodu je povećan broj zaposlenih osoba za više od 10.000 (84.000 na 94.000)“ – zaključio je premijer Suljkanović.

Osim premijera Suljkanovića i ministrice Memić, današnjoj prezentaciji prisustvovao je i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić – saopšteno je iz Ureda za informisanje u Vladi TK.

(Tuzlainfo.ba)