DSO Promus

nedjelja, 15 Juli 2018 08:02

Nakon zahtjeva provjetnih radnika U TK: Veće plaće će tražiti i Sindikati na Univerzitetu u Tuzli?!

01012016 untz

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja zvanično su tražili od Vlade Tuzlanskog kantona povećanje koeficijenata, a posljedično i povećanje plaća u prosvjeti.

Sličan zahtjev nije dostavio niti jedan sindikat visokog obrazovanja, od dva koja djeluju na Univerzitetu u Tuzli, ali čelnici oba sindikata načelno podržavaju kolege - piše Faktor.

- Mi smo trenutno u pregovorima oko kolektivnog ugovora i tek kada to završimo moći ćemo razgovarati o zahtjevu za povećanje plaća. U načelu mi podržavamo zahtjeve sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja -kaže Adnan Hodžić, predsjednik podružnice Samostalnog sindikata visokog obrazovanja nauke i znanonosti u Tuzlanskom kantonu, koji okuplja 30 posto zaposlenih na Univerzitetu u Tuzli.

On ističe da su se uslovi života promijenili, a da na Univerzitetu u Tuzli neki zaposlenici 20 godina imaju gotovo ista primanja, misleći, prije svega, na administraciju.

- Treba razmišljati u pravcu povećanja plaća. Mi imamo ljudi koji primaju minimalne plaće koje iznose 420 KM, tako da bi bilo korektno da se povećaju - kaže Hodžić.

Univerzitet u Tuzli ima oko 700 zaposlenih. Kada su u pitanju plaće portiri i spremačice primaju minimalne plaće od oko 420 maraka, dok plaća redovnog profesora iznosi oko 2.700 maraka.

Predsjednik Sindikata visokog obrazovanja TK Samir Nurić, kaže da organizacija kojoj je na čelu usko sarađuje sa kantonalnim Sindikatom srednjeg obrazovanja, da imaju isti program rada te da njihove zahtjeve ka Vladi TK apsolutno podržavaju.

- Ne možemo biti zadovoljni onim što sada imamo. Mi imamo problem da je u visokom obrazovanju uvedena praksa normiranja časa. To je prvo što treba urediti, a smatram da je rješenje uvođenje platnih razreda, umjesto puke otimačine za časove - kaže Samir Nurić.

Inače, Sindikat visokog obrazovanja na Univerzitetu u Tuzli okuplja oko 190 članova. 

- U narednom periodu na univerzitetu će biti ugroženi svi. Pored administrativnog osoblja koje ima niske plaće, ugroženi će biti i nastavnici, čija plaća ovisi o tome da li ide nastava na nekom studijskom programu. Mi ćemo se također oglasiti, a najbolju sliku ćemo imati kada završimo s upisnim rokovima - dodao je Nurić.

Odziv studenata kada je u pitanju Univerzitet u Tuzli i ove godine je veoma loš, pa je nakon prvog upisnog roka ostalo čak 900 slobodnih mjesta, što siguno dovodi do zabrinutosti profesora i pomoćnog osoblja.

(Tuzlainfo.ba/Faktor.ba)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu