Webp.net gifmaker 2

farah baner

utorak, 10 Juli 2018 22:15

Kiša i blato otežali put: Više od 6.000 učesnikao okončalo "Marš mira 2018"

1007 mars 2018Foto: Blicko Junior

Učesnici "Marša mira 2018", njih 6.000,  nakon trodnevnog pješačenja i pređenih skoro 100 kilometara večeras su stigli u Memorijalni centar Potočari, a sutra će prisustvovati obilježavanju 23. godišnjice genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici. 

Učesnicima "Marša mira" danas se pridružila i američka ambasadorica Morin Kormak (Maureen Cormack), a na čelu kolone nalazili su se oni koji su preživjeli genocid. 

Zajedno sa ambasadoricom Cormack, na posljednjoj dionici rute marša iz Šušnjara prema Srebrenici su krenuli zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BIH Šefik Džaferović, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, poznati bh. košarkaš Mirza Teletović, te ostali učesnici Marša mira.

Karakteristika ovogodišnjeg marša bili su znatno teži uslovi nego proteklih godina, jer su kiša i blato otežavali pješačenje i uslove za noćenje, ali su ipak svi učesnici okončali put sjećanja. 

Na trasi od Nezuka pa do Potočara učesnici su prvog dana prošli rutom: Nezuk - Baljkovica - Parlog - Crni Vrh - Snagovo - Liplje. Drugog dana išli su putanjom Jošanica - Donja Kamenica - Bakrači - Glodi - Udrč - Cerska - Kaldrmica - Đugum - Mravinjci, a danas Burnice - Kameničko Brdo - Ravni Buljim - Jaglići - Šušnjari - Budak - Potočari (Memorijalni centar).

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 novoidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava genocida kojeg su u julu 1995. godine počinile vojska i policija RS-a, kao i paravojne formacije iz RS-a i Srbije nad Bošnjacima "zaštićene zone UN-a".

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu