Ambasador Wigemark i gradonačelnik Imamović u posjeti tuzlanskim preduzećima

by nedim
| 14:15

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, posjetili su jučer, Poljoprivrednu zadrugu Agropromet u Simin Hanu, te kompaniju Tradicionalni i stari obrt „BUENO“, koja posluje u JP RPC Tuzla-Inkubator “Lipnica” d.o.o., a čija je djelatnost proizvodnja slatkih prehrambenih proizvoda.

Evropska unija donirala je, kroz projekat Lokalni integrisani razvoj (LIR), u saradnji sa Gradom Tuzla i UNDP-om, sredstva za projekat hladnjače pri Poljoprivrednoj zadruzi, te sedam hiljada konvertibilnih maraka, sredstava za unaprijeđenje proizvodnje, kompaniji BUENO. Ukupna vrijednost nabavke hladnjače iznosila je 85.000 KM, od čega je oko 60.000 KM donacija EU, putem UNDP/LIR projekta, a 25.000 KM je sufinansiranje Grada Tuzla.

“Firma BUENO, kao firma koja je nedavno startala, bavi se proizvodnjom, zdravih grickalica, bezglutenskih grickalica i gumenih bombona, ali na bazi prirodnih boja. Vještačka boja košta 20,00 KM, jedan kilogram, a 300,00 KM prirodna. I dobro to ide, mi smo to podržali, kroz LIR projekat, u partnerstvu sa UNDP BiH, a zahvaljujući sredstvima EU. JP RPC Tuzla-Inkubator “Lipnica” d.o.o. i služi za to, da firma prvih šest mjeseci nikako ne plaća kiriju, a onda narednih šest mjeseci plaća 30%, pa se tako penje procenat, a i kad plaća 100% kirije, onda je to najmanja moguća kirija u gradu”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Projekat lokalnog integrisanog razvoja (LIR) finansira Evropska unija, a realizuje UNDP u BiH, provodi se u 21 gradu i opštini u Bosni i Hercegovini. LIR projektom se pomaže lokalnim vlastima da riješe tri bitna problema, i to da unaprijede svoje usluge i smanje troškove administracije, da investiraju u infrastrukturu, i da rade na otvaranju novih radna mjesta za socijalno ugroženo stanovništvo. Projekat će djelovati u okviru ove tri međusobno povezane komponente, tokom trogodišnje provedbe, koja traje od januara 2016. do decembra 2018. godine.

LIR projekat izravno doprinosi unaprjeđenju životnog standarda građana, u saradnji sa lokalnim vlastima, te na uspostavljanju mehanizama i resursa potrebnih za socijalni i ekonomski razvoj. Prioritet imaju različiti oblici pomoći najugroženijima, uključujući povratnike, raseljene osobe, nezaposlene žene, starije osobe, Rome, osobe s invaliditetom i dugotrajno nezaposlene osobe – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)