Suđenje Mirsadu Kukiću: Svjedok pričao o zapošljavanju u Elektrodistiribuciji Tuzla

by nedim
| 6:24

Na jučerašnjem suđenju Mirsadu Kukiću, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, svjedok Mile Trajanovski, uposlenik Elektrodistribucije u Tuzli, ispričao je na koji način je u ovo preduzeće zaposlen Amel Škaljo na mjesto stručnog saradnika zaštite na radu.  

Trajanovski je kazao kako je 2016. ostao jedini uposlenik u svom sektoru, jer je jedna kolegica otišla na porodiljsko, dok je kolega prebačen u drugi sektor.

Svjedok je ispričao kako je od direktora podružnice Mahira Nurkanovića tražio da zaposle još nekoga, “jer je bilo puno posla”. 

– Nakon toga sam sreo direktora koji mi je rekao da imamo mogućnost da nekoga primimo na to radno mjesto. Javili su mi se iz kadrovske službe, zapošljavanje je odobreno u Sarajevu, te je došla odluka da se napravi komisija za izbor kandidata. Stigla je odluka za prijem i nalog da će se radi poremećaja u procesu rada izvršiti prijem zaposlenika po hitnom postupku, neposredno sa liste poznatih kandidata. U komisiji su osim mene koji sam bio šef komisije, bile još tri osobe – kazao je Trajanovski.

Prema njegovim riječima, uslovi za prijem na to radno mjesto su bili završen fakultet društvenog ili tehničkog smjera, ili fakultet zaštite na radu, te godina iskustva i poznavanje rada na računaru. 

– Direktor Nurkanović kazao mi je da ima intervenciju od Eseda Džananovića da, ako nema smetnji, zaposlimo Amela Škalju. Rekao sam mu “vidjet ćemo, ako ispunjava uslove i zadovolji kriterije”. Iz kadrovske službe su mi dostavili spisak kandidata, među kojima sam eliminisao one koji nisu zadovoljavali uslove, te je 10-ak njih ostalo. Uz spisak sam dobio njihove dokumente. Pregledao sam kandidate i niko od njih nije bio baš posebno sjajan – kazao je Trajanovski.

Dodao je kako je Škalji među ostalima bio “za nijansu bolji”, da je imao odličnu preporuku ranijeg poslodavca, te da je, osim fakulteta, završio i srednju medicinsku školu, što je bilo dobro jer se radi o poslu sa “zdravstvenim sposobnostima i povredama na radu”. 

– U tom trenutku mi je odgovarao pravnik. Nisam htio inžinjera ili nekog drugog zbog sistematizacije, jer su njih obično slali po drugim sektorima, a bilo je i dosta pravnih stvari koje je trebalo pratiti. Došla je komisija i rekao sam im da mi je direktor rekao da Škalju zaposlimo, ako nema smetnji. Pregledali su i oni dokumentaciju i na kraju smo ga pozvali da dođe na razgovor – ispričao je svjedok, dodavši kako Škaljo na tom razgovoru ostavio fin utisak. 

Odgovarajući na pitanja tužiteljice Nermine Kulenović, Trajanovski je kazao kako druge kandidate nisu pozivali na razgovor.

– Pozvali smo samo njega. To je bila naša dobra volja, jer po pravilniku i nismo morali pozivati kandidate, mogao je samo doći na radno mjesto. Želio sam da vidim ko nam to dolazi, kakav je, je li timski igrač i slično. On je ostavio dobar utisak – obrazložio je svjedok. 

Tužiteljica je pročitala njegov iskaz iz istrage u kojem se navodi kako je Škaljo pozvan na taj razgovor po instrukciji Džananovića, koji ga je predložio za to radno mjesto.

– Škaljo nije pozvan jer je insistirano na tome, već smo mi htjeli da vidimo koga predlažemo – rekao je Tranaovski. 

Kukićeva advokatica Jadranka Ivanović na  ročištu je unakrsno ispitala Amelovog oca Omera Škalju, kojeg je tužilaštvo ispitalo na prethodnom ročištu.

Odgovarajući na pitanja advokatice, on je kazao kako je njegov sin predao molbu za posao u maju 2016. godine, te da on o tome nije obavijestio Kukića, koji je, inače, njegov stranački kolega i sa kojim je zastupnik u parlamentu. 

U iskazu koji je svjedok ranije dao u Tužilaštvu, navodi se da je “na tu temu najviše razgovarao sa Amirom Zukićem, manje sa Asimom Sarajlićem, iako mu je on rekao da će svojim utjecajem pomoći da se Amel zaposli”. 

– On je to rekao u kontekstu da će probati da mi pomogne. Nisam osjećao potrebu da kontaktiram Kukića – kazao je Škaljo. 

Advokatica je navela da je iz njegovog iskaza zaključila da on nikom nije obećao nagradu, zahvalu ili slično za zapošljavanje sina, što je svjedok potvrdio. 

– Ja ne mogu tvrditi da je dijete zaposleno nakon razgovora sa Dževadom Mahmutovićem i Kukićem. Amel jeste zaposlen, ali kako i na koji način, ne znam. Smatram da je zaposlen po zakonu, dijete i danas radi. Niko od poslodavaca nije pokrenuo nikakav postupak da spriječi zapošljavanje mog sina – rekao je svjedok. Dodao je kako je iz neformalnih razgovora imao saznanja da se Kukić protivi zapošljavanju osoba sa drugih kantona, jer u Tuzlanskom kantonu ima dovoljno nezaposlenih.

Na dodatna pitanja tužiteljice Škaljo je odgovorio da je “kontaktirao sa svim kolegama i onima koje je znao, da vidi može li mu se pomoći prilikom zaposlenja sina”, kao i to da Kukića nije direktno pitao za pomoć, već “kroz razgovor”.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. septembar, kada se očekuje unakrsno ispitivanje Trajanovskog, kao i saslušanje jednog svjedoka.

(TI/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.