Tužilaštvo TK: Bračni par Mešanović osumnjičen za utaju poreza od 362.000 KM

by nedim
| 15:24

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Muhameda Mešanovića (50) i Esmeralde Isabegović-Mešanović (43) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici i odgovorne osobe u firmi Duero d.o.o Tuzla počinili produženo krivično djelo porezne utaje.

Optužnica ih tereti da su kao odgovorne osobe u firmi Duero, u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu dostavljali podatke za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi.

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH, optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi FBiH prikazali i platili pripadajuće poreze, doprinose i naknade u periodu od pet godina.

U optužnici je navedeno da su za firmu izbjegli plaćanje poreza i doprinosa socijalnog osiguranja u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM, saopćeno je iz Tužilaštva TK-a.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend