Delegacija Općine Črnomelj u Tuzli: Sarađuju sa OŠ Simin Han, oduševljeni Pozorištem mladih Tuzla

by nedim
| 17:59

Gradonačelnik Grada Tuzla, Jasmin Imamović, susreo se danas sa delegacijom iz Općine Črnomelj iz Slovenije, na čelu sa načelnicom Općine, Mojcom Ćemas Stjepanović i direktoricom Zavoda za obrazovanje i kulturu Črnomelj, Nadom Žagar.

Posjeta delegacije iz Črnomelja Tuzli nastavak je saradnje sa Zavoda za obrazovanje i kulturu Črnomelj sa Osnovnom školom Simin Han, uspostavljene tokom kiparske kolonije, koja je prije dvije godine održana u Črnomelju. Već tada se rodila ideja za jačanje saradnje sa Gradom Tuzla i drugim kulturnim i obrazovnim institucijama u Tuzli. Tokom svog boravka u Tuzli, gosti iz Slovenije posjetili su i Pozorište mladih Tuzla i upoznali se sa aktivnostima mladih koji se bave edukativnim radom na području pozorišne umjetnosti.

Ovom prilikom, načelnica Općine Črnomelj i direktorica Zavoda za obrazovanje i kulturu Črnomelj, izrazile su zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici i istakle da se u Sloveniju vraćaju sa puno lijepih utisaka, puno ideja i pozitivne energije, i željom da se saradnja sa Gradom Tuzla i institucijama u gradu Tuzla nastavi. Nada Žagar je kazala da je razlog posjete Osnovnoj školi Simin Han činjenica da je to jedina škola u Tuzli koja provodi program osnovnog obrazovanja za odrasle, koji se također provodi i u Sloveniji, te da su svi gosti posebno oduševljeni i inspirisani posjetom Pozorištu mladih Tuzla.

Gradonačelnik Jasmin Imamović istakao je važnost uspostavljanja dobrih odnosa sa prijateljima u Sloveniji, posebno zbog toga što je Slovenija članica Evropske unije, a put Bosne i Hercegovine je put ka Evropskoj uniji. Gradonačelnik je, također, kazao da je sa gostima iz Slovenije razgovarao o simbolima prijateljstva između Slovenije i Bosne i Hercegovine, kao što su život i djelo revolucionarke Amalije Lebeničnik, Husinska buna, Udruženje Slovenaca u Tuzli, svemu onome što je kroz istoriju povezivalo naše dvije zemlje, kao i o razlozima za jačanje međusobne saradnje i prijateljstva u budućnosti – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)