Skupština TK danas o otkazima ljekara: Priznavanje reprezentativnosti ili kolaps zdravstenog sistema?

by nedim
| 5:45

Danas će se razmatrati pitanje reprezentativnosti strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na vanrednoj sjednici skupštine Tuzlanskog kantona. Tim povodom su se oglasili iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, a u svom saopštenju između ostalog ističu:

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK pokrenuo je štrajk, jer nisu dobili reprezentativnost u ovom kantonu, a time su ostali bez mogućnosti da potpišu poseban kolektivni ugovor. Nakon što pregovori s Vladom TK tokom štrajka nisu donijeli razultate, doktori su odlučili pokrenuti proces davanja otkaza.

Za sada je potpisano i prikupljeno preko 700 otkaza i to preko 90% u zdravstvenim ustanovama u Živinicama, Srebreniku, Gradačcu, Lukavcu, Gračanici, Kalesiji, Doboj Istoku te 50 % u Domu zdravlja Tuzla i UKC-u Tuzla i nešto manji procenat u ostalim zdravstvenim ustanovama.

Ukoliko se na hitnoj sjednici Skupštine TK koja je zakazana za petak 22.06.2018 ne riješe njihovi zahtjevi, slijedi kolaps zdravstvenog sistema u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

Nakon sjednice doktori će predati otkaze ukoliko Vlada ne prizna pravo većine doktora iz TK, članova Strukovnog sindikata, da se bore za svoja radnička prava.

Ovo je prilika da jedina vlada u Federaciji, koja nije priznala strukovni sindikat kao partnera, konačno uradi iskorak u svojoj politici i pokaže dozu humanosti i brige za stanovništvo koje ih je biralo – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend