Potpisan sporazum: Tuzlanski sajam i IZFAS spajaju privrednike BiH i Turske

by nedim
| 5:42

Dio Ceremonije današnjeg svečanog otvaranja Sajma „Energa“ koji se održava u Sarajevu od 19.-21. juna/lipnja 2018. godine, bilo je i zvanično potpisivanje ugovora o bilateralnoj saradnji između IZFAS-a, Tuzlanskog sajma i Privredne komore FBIH, kojim je definisan partnerski odnos Sajma Energa, međunarodnog sajma energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije i Međunarodnog sajma rudarstva, prirodnih resursa i tehnologije „MINEX” koji se održava u Izmiru (Turska).

-Potpisivanje ovog sporazuma je novi iskorak projekta „Energa“, ali općenito i sajamske industrije u Bosni i Hercegovini. Kada smo prije osam godina pokrenuli „Energu“ postavili smo velike kriterije sajamskog poslovanja, pažljivo prateći svjetske standarde i evo dosegli nivo da nas prepoznaju svjetske sajamske destinacije. Ovim sporazumom izlazimo na svjetsko sajamsko tržište, a našim izlagačima omogućavamo da se predstave na velikom tržištu kao što je tursko – istakao je Zlatko Alidžanović, predsjednik uprave Tuzlanskog sajma.

Sporazum nudi velike šanse za povezivanje izlagača sa dva srodna sajamska događaja u Bosni i Heregovini i Turskoj, a zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje istakla je i Gül Şener, predstavnica IZFAS-a, velike turske sajamske organizacije.

-Mi u Izmiru godišnje organizujemo oko 30 sajmova, od kojih je većina međunarodnih. To je sajamski grad koji nudi mnogo mogućnosti za privredno povezivanje dvije države. Nadam se da je ovo samo početak jedne šire saradnje, koja će rezultirati povezivanjem više sajamskih manifestacija, njihovih organizatora i učesnika – rekla je Gül Şener.

Posrednik u povezivanje dva značajna specijalizirana sajma u BiH i Turskoj, bila je privredna/Gospodarska komora FBiH.

-Izutetna mi je čast da je jedna sajamska organizacija koja postoji skoro 100 godina prepoznala jedan ovakav sajamski događaj kao što je „Energa“. Sada je na nama, privrednim komorama, da animiramo privrednike iz obje zemlje, da iskoriste tu pogodnost koju smo evo uspjeli dogovoriti. Ovo je jedna vrsta pilot projekta povezivanja sajmova u dvije države i siguran sam da će ih u narednom periodu biti još – rekao je na ceremoniji potpisavanja ugovora Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora ENERGA 2018

Rezultat potpisanog ugovora je i predstavljanje sajma „Minex“ i njihovih partnera u sajamskom prostoru „Energa“, a istu priliku će u oktobru 2019. godine u Izmiru imati „Energa“ i njeni izlagači iz regije.

Projekat ENERGA se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade KS, Ministarstva privrede KS. Partneri su Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora FBiH, dok su sponzori Ured Specijalnog predstavnika EU u BiH, BH Gas, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u FBiH, UNDP i USAID.

(Tuzlainfo.ba)