Obistinile se najave Sindikata: Doktori u TK-u se potpisuju na kolektivni otkaz

by nedim
| 8:34

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona od danas najavljuju otkaze nekoliko stotina ljekara ukoliko u međuvremenu ne postignu dogovor sa Vladom TK-a, potvrđeno je za Oslobođenje.

Podsjetimo, njihov osnovni zahtjev jeste priznavanje reprezentativnosti i potpisivanje odvojenog kolektivnog ugovora.

– Danas (u ponedjeljak, op.a.) smo imali dogovor i ostalo je još da formulišemo izjave za otkaz i krećemo sa prikupljanjem pojedinačnih izjava u sklopu kolektivnog davanja otkaza, gdje će svako od kolega da se potpiše, kaže predsjednica Strukovnog sindikata doktorica Nermina Kravić.

Na pitanje koliko će doktora medicine i stomatologije dati otkaze, dr. Kravić odgovara da će najrealniju situaciju znati nakon što dobiju povratnu informaciju sa terena.

– Oko njih 600 je potpisalo prvobitne izjave, a sada se ide na pojedinačne. Kada to budemo imali, onda ćemo vam moći reći o kojem broju se radi. Što nas bude više, jači smo i manje su posljedice, a prije ćemo ostvariti naš cilj, kaže Kravić i ponavlja da oni samo traže reprezentativnost koju su dobili ljekari u drugim kantonima.

Članovi Sindikata su od novembra u štrajku, koji je zamrznut u decembru. Pregovori su trajali od marta, ali Vlada nije udovoljila njihovim zahtjevima. Iz KO SDA TK-a traže hitnu sjednicu Skupštine, na kojoj će se raspravljati o aktuelnoj situaciji.

Pozvali su nadležne da izjednače plaće doktora s primanjima ministara u Vladi, a ujedno traže da se doktorima i stomatolozima omogući osnovno pravo na nezavisno odlučivanje u borbi za ostvarivanje osnovnih profesionalnih i ljudskih prava.

Rukovodstvo UKC-a Tuzla osudilo je medijski istup predsjednika Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata dr. Admira Suljića, koji je govorio o torturi i mobingu u ovom centru, navodeći da se radi o “grubim neistinama kojima se nanosi šteta ugledu ove zdravstvene ustanove, uposlenicima i da se unosi nemir među pacijente”.

(TI/Oslobođenje)