Webp.net gifmaker 2

farah baner

ponedjeljak, 18 Juni 2018 18:29

Klub SDA u TK: Nije normalno da predsjednik Skupštine prima tri plaće specijaliste

1806 sdatk

Članovi Kluba SDA zatražili su danas da se u narednih 48 sati sazove hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona na temu problema u zdravstvenom sistemu. Štrajk doktora i izostanak dogovora s Vladom TK oko kolektivnog ugovora, doveli su do toga da stotine doktora sutra želi uručiti otkaze.

Iz Kluba SDA u Skupštini TK danas su poručili da imaju informacije da će između 700 i 800 doktora sutra uručiti otkaze na protokol zdravstvenih ustanova u kojima rade.

- Na hitnoj sjednici Skuptine tražimo obraćanje kantonalnog primijera, ministra zdravstva, ali i predstavnika Sindikata doktora. Također, od Vlade TK tražimo da doktorima prizna pravo da odlučuju o svojoj sudbini te da ih prizna za socijalnog partnera. Pitamo se zašto je reprezentativnost Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije više puta davana pa poništavana i da li je istina da odluka o reprezentativbosti stoji u ladici Ministarstva za rad i socijalnu politiku, ali nije potpisana zbog političkog pritiska - rekao je, između ostalog, Midhat Čušević predsjednik Kluba SDA u Skupštini TK.

On je naglasio da Strukovni sindikat ima reprezentativnost u osam kantona, ali ne u TK.

- Vlada TK mora Strukovnom sindikatu doktora dati reprezentativnost ili se suočiti sa teškim posljednicama. Tražimo da plaće ministara treba izjednačiti s plaćama doktora koji rade veoma težak i odgovoran posao. Sada specijalista i subspecijalista u TK imaju plaće 1.908 odnosno 1.988 KM, dok ministar u Vladi TK ima osnovnu plaću koja iznosi oko 2.700 KM. Ukoliko znamo da predsjednik Skupštine TK (Senad Alić op. a.) ima plaću tri puta veću od doktora subspecijaliste onda je jasno da je sistem vrijednosti poremećen - istakao je Čaušević.

Iz Kluba SDA naglasili su da je Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla veoma važna zdravstvena institucija od regionalnog značaja, a to je tako zbog stručnosti i znanja doktora koji tamo rade.

- Dajemo punu podršku doktorima i stomatolozima u borbi za svoja prava - rekao je zastupnik SDA u Skupštini TK Mustafa Abdulahović.

(TI)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu