UKC Tuzla: Dr. Admir Suljić unosi nemir među pacijente i naše uposlene

by nedim
| 12:11

U povodu najnovijeg medijskog istupa predsjednika Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona Dr. Admira Suljića, rukovodstvo Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, koje čine pomoćnici direktora i načelnici organizacionih jedinica, najoštrije osuđuje iznošenje u javnost grubih neistina kojima Dr. Suljić nanosi štetu ugledu ove zdravstvene ustanove i svih koji su u njoj zaposleni, te nepotrebno unosi nemir među naše pacijente.

Prepuštajući odluku o zakonitosti bilo čijeg postupanja organima koji su za to nadležni, osjećamo moralnu obavezu javno reći da tvrdnje Dr. Suljića da direktor Univerzitetskog kliničkog centra provodi torturu nad radnicima ove ustanove počev od načelnika klinika, te da kažnjava navodnu neposlušnost, najblaže rečeno ne odgovaraju istini.

Dr. Suljić je i u svojim ranijim istupima u javnosti često znao iznositi neistine u vezi sa sporom oko pitanja zakonitosti štrajka koji je neuspješno pokušao organizirati Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, kao i čitav niz uvreda i kleveta na račun direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, ali se rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u proteklom periodu nije o tome javno oglašavalo, jer smo uvjereni da će nadležni organi donijeti odgovarajuće odluke u skladu sa važećim zakonima.

Međutim, svojim posljednjim izjavama, čiju će istinitost vjerovatno morati dokazivati na sudu, Dr. Suljić je prešao sve granice elementarne pristojnosti i dobrog ukusa, ali i prekršio Kodeks medicinske etike i deontologije, zbog čega smatramo da na takve izjave nemamo pravo ostati nijemi. Odgovorno tvrdimo da u organizaciji procesa rada u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nema nikakvih problema, te da se poštuje hijerarhija, uz uvažavanje svih najviših etičkih načela i pravila medicinske struke i nauke. Pri tome, apsolutno nema, niti može biti, bilo kakve torture, spinovanja, niti kažnjavanja neposlušnosti.

Stoga ovim putem pozivamo Dr. Admira Suljića da se ubuduće pokuša suzdržati od iznošenja neistina o odnosima unutar Univerzitetskog kliničkog centra i nanošenja štete ugledu ustanove, osoba koje njom trenutno rukovode, kao i ugledu svih koji u njoj čestito rade svoj posao.

Uz veliku zahvalnost na povjerenju koje nam svakodnevno ukazuju, našim pacijentima i cjelokupnoj javnosti želimo poručiti da smo iskreno opredijeljeni da nastavimo rad na ostvarivanju našeg osnovnog društvenog zadatka, a to je zaštita zdravlja stanovništva cijele Bosne i Hercegovine, sa izraženom željom da neprestano unapređujemo kvalitet našeg rada kroz povećanje i obima i vrsta usluga zdravstvene zaštite koje pružamo, te poboljšanje uslova boravka za naše pacijente i uslova rada za naše osoblje – navodi se u saopštenju koje potpisuje JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.