SDP TK traži hitno zasjedanje Skupština TK: Ne dozvoliti kolaps zdravstvenog sistema u TK-u

by nedim
| 10:00

Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona zatraži je od predsjednika Skupštine Senada Alića (PDA) da hitno sazove vanrednu sjednicu na kojoj bi se razmatrala problematika doktora medicine i stomatologije u ovom kantonu.

Iz SDP-a traže da se na sjednici poslanicima obrate predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, Kao i Ministarstva za rad i Ministarstva zdravstva TK. Podsjećamo, doktori medicine i stomatologije štrajkuju već drugu sedmicu, a od kantonalnih vlasti traže da ih priznaju za socijalnog partnera, da im daju reprezentativnost i da s njima potpišu zaseban kolektivni ugovor. Zbog ovoga Sindikat doktora medicine i stomatologije je kazao kako će najmanje 600 doktora već u ponedjeljak dati ostavku u javnim zdravstvenim ustanovama u kojima rade.

– S obzirom da je TK suočen sa mogućim štrajkom doktora, odnosno blokadom zdravstvenog sistema u cijelosti, Klub poslanika SDP-a traži hitnu sjednicu Skupštine TK. Ozbiljnost situacije i opasnost da građani ostanu bez adekvatne zdravstvene zaštite zahtjeva da Skupština pod hitno zasjeda i da razmotri problematiku, da zauzme određene zaključke i stavove a koji bi pomogli prevazilaženju trenutne situacije sa ciljem da građani TK ne ostanu bez adekvatne zdravstvene zaštite, kazao je za Oslobođenje predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

Kolektivni ugovor za zdravstvo je već potpisan, ali ga nisu potpisali doktori, nego Nezavisni sindikat zaposlenika u zdravstvu, i tim kolektivnim ugovorom doktori su dobili povećanje koeficijenta, ali ne i pravo da sami odluče o svojoj sudbini, odnosno pravima i obavezama.

(TI/Oslobođenje)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend