Tuzla spremna za veliki sportski događaj: Privode se kraju pripreme za košarkašku utakmicu BiH – Francuska

by nedim
| 12:21
  •  
  •  
  •  
  •  

Pripreme za košarkaški spektakl i jednu od najvažnijih repezentativnih utakmica koje su se igrale u Tuzli posljednjih decenija, ulaze u završnu fazu.

Nakon predpriprema u kojim je po uputama FIBA-a rekostruisano nekoliko pozicija u Mejdanu, danas je konstituisan i Organizacioni odbor kvalifikacione utakmice muških košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine i Francuske, za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Kini.

Premijer Vlade TK, Jakub Sujkanović, imenovan je za predsjednika, a gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, za dopredsjednika Organizacionog odbora kvalifikacione utakmice.

Upravo su Vlada TK i Grad Tuzla ponijeli najveći finansijski teret u organizaciji utakmice. Sredstvima Vlade TK bit će plaćen smještaj naših reprezentativaca i dio tekućih troškova, te drugim resursima obezbjeđena zdravstvena i sigurnosna komponenta utakmice, dok je Grad Tuzla obezbjedio dvoranu, finansiranje zahtjevane rekonstrukcije Mejdana i stavio na raspolaganje svoja javna preduzeća i ustanove koje će dati doprinos u organizaciji utakmice.

U Mejdan uloženo 200.000 KM

Danas je istaknuto da su ta sredstva tek trećina od potrebnog za organizaciju utakmice, a da očekuju i veliku podršku ovdašnjih privrednih subjekata koji su i do sada pomagali slične sportske manifestacije.

Premijer Suljkanović je kao predsjednik Organizacionog odbora  istaknuo da će biti učinjeno sve da organizacija utakmice bude na najvišem nivou te da se Tuzlanski kanton kroz ovaj medijski prostor prozentuje u najboljem izdanju.  „Vlada TK već je za sufinansiranje organizacije utakmice izdvojila 22.000 KM Sportskom savezu TK a resorna ministarstva će uraditi sve kako bi ovaj događaj bio najkvalitetnije organizovan sa aspekta sigurnosti, finansija i turističke promocije“, rekao je premijer Suljkanović.

Gradonačelnik Jasmin Imamović istakao je veliki doprinos Grada Tuzle, koji u proteklom periodu nije štedio sredstva kako bi sportski događaj godine u Tuzli prošao u najboljem redu.

“U predsjedništvu Evropske košarkaške federacije je prof.  Mirsad Đonlagić, iz Tuzle. On je koordinirao i dogovarao sa Vladom TK i gradskom administracijom i već odavno imamo dogovore vezane za organizaciju ove utakmice. Imamo nove FIBA standarde za međunarodne utakmice, tako da smo uložili preko 200.000,00 KM, kako bismo zadovoljili sve potrebne kriterije. Trebalo je promijeniti parket, što smo učinili još u januaru mjesecu, zatim projektovati i opremiti svlačionice po standardima FIBE. Imamo četiri nove svlačionice, koje su projektovane tako da se, po potrebi, pretvaraju u dvije i time se uklapaju u FIBA standard. Sve smo to finansirali iz Budžeta Grada, a izvođač je bio naša Javna ustanova SKPC Mejdan. Neki dan smo položili ispit i oko Međunarodnog rukometnog turnira i spremni smo za sve dvoranske sportove. Ovo je jako je važan događaj, utakmica naše reprezentacije protiv jedne velike i važne reprezentacije Francuske. Tuzlaci će, kao i uvijek, bodriti našu reprezentaciju, očekujemo da sve bude regularno i nadamo se pobjedi. Ovo je jedan veliki i lijepi sportski događaj”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Zajedništvo svih nivoa vlasti

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo jer su svi subjekti uključeni u organizaciju djelovali tako da ovo postane sportski događaj godine, ne samo za Tuzlu nego i za Bosnu i Hercegovinu.

– Bilo je teško ovaj događaj dovesti u Tuzlu. Nakon što smo to uspjeli svakodnevno smo se susretali sa onima koji nisu vjerovali da Tuzla može ispuniti sve ono što FIBA za organizaciju jedne utakmice u ovom takmičenju traži. Sada kada finiširamo pripreme, pravo je zadovoljstvo konstatovati da smo svi zajedno bez obzira na nivo vlasti, političku pripadnost ili drugi organizacioni subjekt iz kojeg dolazimo napravili veliku stvar za promociju Tuzlanskog kanotna, Grada Tuzle i Bosne i Hercegovine – istakao je prof. dr. Mirsad Đonlagić, član UO KSBiH i predsjednik tima za organizaciju utakmice kojeg čine predstavnici KSBIH-a, Sportskog saveza TK i Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla.

Utakmica košarkaških reprezentacija BiH i Francuske igra se 29. juna 2018. godine.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.