Štrajk doktora u TK: Represija nad direktorima, jedan sud dvije različite odluke

by nedim
| 15:39
  •  
  •  
  •  
  •  

Štrajk doktora u Tuzlanskom kantonu još uvijek je na snazi u 12 domova zdravlja i Općoj bolnici Gračanica. Izuzetak su Dom zdravlja Tuzla i Univerzitetski klinički centar Tuzla, gdje je sudskim odlukama štrajk zabranjen, ali je u toku pravna bitka menadžmenta pomenutih ustanova i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Kako sada stvari stoje, nema naznaka da će biti postignut dogovor između Vlade TK i ljekara, ali to ne znači da nema aktivnosti na zaustavljanju štrajka.

– Vrši se pritisak na menadžere drugih domova zdravlja, da podnesu tužbu protiv sindikata da bi sud onda donio privremene mjere zabrane štrajka i u drugim medicinskim ustanovama, kao što je to bilo u slučaju Doma zdravlja i UKC-a Tuzla. Vlada TK umjesto da rješava problem, represijom pokušava da nas spriječi da ostvarimo zakonom zagarantirana prava – kaže predsjednik štrajkačkog odbora Admir Suljić.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK okuplja 1.020 članova, od ukupno 1.119 doktora medicine i stomatologije koji rade na području TK. Oni su se za štrajk odlučili nakon što nisu uspjeli postići dogovor s Vladom TK oko novog kolektivnog ugovora.

Zanimljiv je i pravni aspekt štrajka doktora, jer su dvije sutkinje Općinskog suda Tuzla, po pitanju tužbe menadžmenta Doma zdravlja i UKC-a protiv Sindikata doktora, dakle praktično istih pravnih stvari, donijele različite odluke.

Naime, menadžmenti Doma zdravlja i UKC-a tužili su Sindikat doktora, a kao rezultat toga donijete su privremene mjere kojima se zabranjuje štrajk u tim ustanovama.

U slučaju Doma zdravlja Tuzla sutkinja Alisa Musić, ispravkom prvobitnog rješenja, odlučila je da protivnik predlagača, odnosno advokat Sindikata doktora, svojim odgovorom može osporiti razloge za određivanje privremene mjere o zabrani štrajka. Ročište po tom pitanju zakazano je za petak.

U slučaju zabrane štrajka na UKC-u sutkinja Samira Šljivić u pouci o pravnom lijeku navela je samo to da žalba na privremenu mjeru nije dopuštena, a da pri tome nije navela da protivnik predlagača ima pravo na odgovor.

– Ja ne mogu komentarisati odluke suda, ali sam začuđen ovim što se događa. U slučaju UKC-a mi smo ipak uputili svoj odgovor na privremenu mjeru, na šta imamo pravo po zakonu, pa ćemo vidjeti šta će se desiti – kaže advokat Sindikata doktora Damir Alić.

Doktori u devet kantona Federacije BiH imaju potpisane kolektivne ugovore i izuzetak je jedino TK. Hoće li se to uskoro promijeniti ostaje da vidimo.

(TI/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.