Projekat energijske efikasnosti: Beepster posjetio školarce u Tuzlanskoj regiji

by nedim
| 13:30
  •  
  •  
  •  
  •  

U okviru “Najvećeg projekta energijske efikasnosti u BiH” – BEEP, super junak Beepster je posjetio školarce u Tuzlanskoj regiji u osnovnim školama “Prva osnovna škola” Živinice, Živinice, “Prva osnovna škola”, Srebrenik i “Hasan Kikić”, Gračanica te ih na zabavan i kreativan način savjetovao o pametnijoj upotrebi energije i značaju energijske efikasnosti za budućnost svih nas, posebno djece i mladih, na kojima svijet ostaje.

Ovom prilikom, učenicima je premijerno prikazan animirani film ”Beepster” u kojem ih istoimeni junak upoznaje sa posljedicama energijski neefikasnog ponašanja, koje dovodi do globalnog zatopljenja – najvećeg neprijatelja planete Zemlje.

“Sagorijevanjem fosilnih goriva dobiva energija, ali i da se oslobađa ugljen dioksid (CO2). On omogućava atmosferi da zadržava dio sunčevog zračenja i toplote, te tako sprječava hlađenje Zemlje i isijavanje toplote u svemir. Međutim, velika potrošnja fosilnih goriva u svakodnevnom životu stvara preveliku količina ovog gasa. Zbog toga dolazi do globalnog zagrijavanja koje znatno utječe na klimatske promjene na Zemlji,” izjavio je Beepster te podijelio savjete za pametniju upotrebu energije kako bi zajedno spasili Zemlju. “Ne ostavljajte vodu da teče dok perete zube. Koristite štedne sijalice, zasadite drvo. Svojim ponašanjem možete postati heroji i promijeniti svijet!”

Također, Beepster je predstavio i Beepomat, uređaj koji na jednostavan način ilustruje kako neracionalno korištenje energije iz fosilnih goriva dovodi do globalnog zagrijavanja.

Nakon mnogo korisnih savjeta i informacija o značaju energijske efikasnosti i posljedicama globalnog zatopljenja, druženja i zabave, Beepster je učenicima podijelio satove koji će ih svaki dan podsjećati da je vrijeme da pomognu planeti Zemlji, te nastavio svoje putovanje.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.