Strukovni sindikat doktora TK: Ne pristajemo na ucjene i zastrašivanja

by nedim
| 14:10

Štrajkački odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije TK (SSDMiS TK) danas se oglasio saopštenjem za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

Nakon potpisivanja teksta Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području TK od strane Vlade TK, želimo javnosti skrenuti pažnju da se iz teksta pomenutog Ugovora jasno vidi sprega Vlade TK i Nezavisnog sindikata uposlenih u zdravstvu da se zaustavi borba doktora medicine i stomatologije za ravnopravnost sa ostalim ljekarima u FBiH.

U članu 39. stav 4 pomenutog kolektivnog Ugovora jasno stoji da “…Vlada TK ne može bez saglasnosti Nezavisnog sindikata uposlenih u zdravstvu TK, bilo kojim drugim aktom mijenjati vrijednosti koeficijenata složenosti poslova utvrđenih ovim ugovorom…”

Ovime se Vlada TK, bilo zbog nepažnje, bilo zbog nekompetencije, bilo iz svjesnih razloga u cjelosti stavila u potpuno podređen položaj Nezavisnom sindikatu uposlenih u zdravstvu i u cjelosti onemogućila samu sebe da udovolji zahtjevima ljekarskog sindikata o povećanju koeficijenata. Praktično, Vlada TK sada za svaku izmjenu koeficijenata, a što traži sindikat doktora, mora tražiti dozvolu drugog sindikata u kome ima manje od 10% ljekara od ukupnog broja ljekara u TK.

Dakle, paradoksalno Vlada kao krovna institucija kantona za zakonske akte iz oblasti zdravstva sada mora imati odobrenje spremačica, kuharica, molera, daktilografa, električara, vozača, srednjih i viših medicinskih sestara koji rade u zdravstvenim institucijama TK.

Da li u ovim opstrukcijama izvođenju štrajka, Vlada TK i Nezavisni sindikat uposlenih u zdravstvu nastupaju zajedno? Ili sada Vlada TK pokušava da spasi obraz jer ne može praviti izmjene samostalno, čime je samu sebe stavila u smiješan položaj? Ili je ovo sve skupa demonstracija sile i samovolje? U ovom trenutku to znaju glavni akteri Vlade i Nezavisnog sindikata.

Ono što znamo iz sapoštenja Vlade TK je da novca ima u višku i u Zdravstvenom Fondu TK i u Budžetu TK. Šta je namjena tog novca, opet ostavljamo otvorenim za odgovor. A znamo i da se potpisanim Kolektivnim ugovorom primanja srednjeg medicinskog kadra stavljaju na prvo mjesto u FBIH po visini, dok se primanja ljekara stavljaju na šesto.

Opet ponavljamo – nemamo ništa protiv i podržavamo da svi uposleni u zdravstvu na području TK imaju najviša primanja u FBiH, ali sadašnji uslovi su nepošteni, neprimjereni i uvredljivi za svakog ljekara koji radi u ovom kantonu!

Ono što su informacije sa terena da se štrajk opstruira na sve legalne i nelegalne načine. U UKC Tuzla i DZ Tuzla, u roku od 24 sata je sudskim putem isposlovana Privremena mjera zabrane štrajka. Plakati našeg sindikata se po zdravstvenim institucijama cijepaju i sklanjanju. Neljekarskom kadru se daju instrukcije da pacijente naručuju kako da štrajka nema, čime svjesno dovode pacijente u položaj šahovskih figura i troše njihovo vrijeme. Našem članstvu u pojedinim ustanovama, a posebice u UKC Tuzla se upućuju usmene i individualne prijetnje i ucjene, a sve sa ciljem zastrašivanja.

Naši stavovi kao sindikata doktora na području TK su jasni:

– Ne pristajemo na ucjene i zastrašivanja!
– 90% ljekara ovog kantona želi i istrajaće u borbi za svoja prava – ni više ni manje nego što je to u ostatku Federacije!
– Ne pristajemo da se naša sudbina i zahtjevi vežu za bilo koje druge Sindikate!
– Štrajk počinje 4.6.2018. tamo gdje nije sudski zabranjen. Tamo gdje jeste, svakodnevno ćemo imati polusatni štrajk upozorenja!
– Naši pacijenti su naša svetinja – svima koji su u potrebi, ljekarska pomoć će biti pružena! 

Bez kompromisa! – navodi se u saopštenju Štrajkačkog odbora SSDMiS-a TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend