Projekat vrijedan 1,5 miliona KM: Behram-begova medresa širi prostorne kapacitete

by nedim
| 10:37

Kompleks zgrada, u kojima je Behram-begova medresa danas smještena, bit će proširen novim spavaonicama i pratećim sadržajima za učenice. Time će uslovi boravka i školovanja oko 250 učenica Medrese biti unaprijeđeni, a njima samima biti olakšano svakodnevno ispunjavanje školskih obaveza.

Predračunska vrijednost projekta je 1.500.000,00 KM, a on podrazumijeva izvođenje vrlo zahtjevnih građevinskih i drugih radova na novoj zgradi ženskog učeničkog doma.

Islamska zajednica i Muftijstvo tuzlansko obezbijedili su dio novca, dok se ostatak planira prikupiti od donacija privrednika i džematlija.

Radovi će se izvoditi u prizemlju i na tri sprata, a uključuju izgradnju novih spavaonica, sanitarnih čvorova, prostora za slobodne aktivnosti i drugih sadržaja. Njegovim završetkom smještajni i drugi resursi Behram-begove medrese bit će dovoljni za boravak i školovanje svih 500-550 učenika ove škole.

Izgradnjom novog paviljona bi se rasteretili sadašnji smještajni kapaciteti u kojem u jednoj prostoriji spava po 10 i 15 učenica.

Završetak radova se očekuje sa krajem ljeta.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.