U opasnosti krov i munara: Džamija u naselju Brdo treba hitnu rekonstrukciju

by nedim
| 10:59

Brdo džamija se nalazi u tuzlanskom naselju Donje Brdo, na lijevoj obali Jale. I ova, kao i druge tuzlanske džamije, ima više naziva, kao što su: Kethode džamija, Arapčica, Donje Brdo, Brdska i sl. Izgrađena je prije više od 400 godina.  Iako je u nekoliko navrata dosad vršena rekonstrukcija unutrašnjeg i vanjskog dijela ove tuzlanske džamije, krovu i drvenoj munari sada zbog dotrajalosti prijeti urušavanje.

Od dolaska imama Husein-ef. Resića 1987. godine u ovaj džemat u tri navrata su vršeni sanacioni radovi na ovoj džamiji, i to 1990., 1997. i 1998. godine. Dosadanšnji sanacioni radovi su izvedeni dobrovoljnim prilozima džematlija.

-Naselje Donje Brdo je peta mahala u našem gradu, a naša džamija je jedna od rijetkih čiji se vanjski izgled nije mijenjao. Stanje krova džamije je prilično loše, stoga je radove neophodno završiti do zimskog perioda ove godine, s obzirom da upozorenja stručnih osoba kazuju da krov i munara u trenutnom stanju neće ostati u cjelini do idućeg proljeća – istakao je Husein-ef. Resić.

Projekat obnove već postoji, a za ovu namjenu neophodna su finansijska sredstva u iznosu od skoro 50.000 KM. Džematski odbor je uz saglasnost Medžlisa Islamske zajednice Tuzla pokrenuo akciju rekonstrukcije ove tuzlanske džamije.

Novčanu pomoć možete realizovati uplatom novčanih sredstava na žiro račun: Medžlis Islamske zajednice Tuzla broj: 132-100-20032523-50 sa naznakom „za rekonstrukciju Brdo džamije “ ili lično uplatom na blagajni Medžlisa Tuzla.

(Tuzlainfo.ba/MIZ Tuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.