Priznanja za devet ekipa: All Star utakmicama završena Liga mladih RKS Tuzla (FOTO)

by nedim
| 9:32

All Star utakmicama i dodjelama pehara i medalja najboljim ekipama u sve tri takmičarske kategorije, sinoć je na tuzlanskom Telexu spuštena zavjesa na takmičarsku sezonu 2017./2018. Lige mladih Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla.

Nekoliko stotina posjetitelja imalo je priliku gledati tri revijalne utakmice najboljih mladih košarkaša iz ovog dijela BiH, u kojima je pokazano mnoštvo atraktivnh poteza, koji su često nagrađivani aplauzima i ovacijama sa tribina kultnog tuzlanskog sportskog terena.

Tokom šest mjeseci trajanja lige odigrano je 348 utakmica, koje su svakog vikenda na terene od Kladnja do Modriče na izvodile više od 400 registrovanih igrača, što ovo takmičenje svrstava među najmasovnija ligaška sportska takmičenja za mlađe kategorije u Bosni i Hercegovini.

Višegodišnju dominaciju u ovoj ligi, i ovoj sezoni su potvrdile selelcije Slobode, koje su osvojile prva mejsta u sve tri kategorije, a na jedina ekipa koja ima više od dvije ekipe na pobjedničkom postolju je ABC Basket iz Tuzle.

Dobitnici priznanja u pionirskoj konkurenciji su: OKK Sloboda, KK Lions i KK Silver Kings. Tri najbolje ekipe kadetskoj konkurenciji su: OKK Sloboda, KK Modriča i KK ABC Basket, dok će kod juniora pehare i medalje biti uručene ekipama: OKK Sloboda,  KK ABC Basket i KK Bosna Kalesija.

Priznanja najboljim ekipama dodijelio je Seid Nožinović, komesar ovog takmičenja.

Liga mladih se tradicionalno igra u tri kategorije (pioniri, kadeti i juniori), a ove sezone su je činile ekipe Sloboda Tuzla, Silver Kings Srebrenik, Gradina Srebrenik, ABC Basket Tuzla, Bosna Kalesija, Salinas Falcons Tuzla, Spartans Živinice, Lions Tuzla, Gračanica, Lukavac, Kladanj 72 i po prvi put Modriča.

U ovoj sezoni napravljen značajan iskorak u promociji Lige mladih, kreiranjem zvanične Facebok stranice lige na kojoj su ažurirani rezultati odmah po završetku utakmica, te kreirne galerije fotogafija sa većine odigranih utakmica.

U narednoj sezoni, koji će biti jubilarna 20. u Regionalnom košarkaškom savezu Tuzla planiraju više aktivnosti na unaprjeđenju lige, na čemu će se intenzivno raditi do početka naredne sezone.

Liga mladih RKS Tuzla je nastala iz utakmica koje su igrali juniori kao predigra prvim timovima u ligi Tuzlanske regije koju su 1998. godine, čak i na vanjskim terenima, igrale ekipe iz Tuzle, Gračanice, Gradačca, Kladnja, Kalesije, Brčkog, Banovića i Živinica.

Kasnije se iz te lige formirao projekat zajedničke lige mladih Tuzla-Doboj-Zenica iz kojeg će izrasti projekat Lige „Bolji Balkan“. Liga se već 19 godina igra svake sezone u periodu oktobar-maj, a u njoj su svoje prve zvanične utakmice odigrali i odsudili brojni reprezentativci i sudije koji su BIH predstavljali na brojnim internacionalnim takmičenjima.

(Tuzlainfo.ba/N.Ć.)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend